Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump hrozí koncem ochrany mladistvých imigrantů. Kvůli zdi mezi USA a Mexikem

Autor: ČTK, mah - 
29. prosince 2017
19:10

Prezident Spojených států Donald Trump oznámil politikům v pátek na Twitteru podmínku pro obnovu programu DACA, který má chránit mladistvé imigranty před deportací. Po Demokratech žádá výměnou podporu výstavby zdi na hranici s Mexikem. Senát bude o programu pro přistěhovalce, kteří do USA přišli nelegálně, jako děti, jednat v lednu.

Program imigranty chránil před deportací. Trump v září tento program pozastavil a dal Kongresu úkol, aby do března 2018 našel náhradní řešení. Demokraté chtějí, aby program pokračoval, Trump ale od nich výměnou žádá podporu pro výstavbu hraniční zdi, což je jeho předvolební slib.

„Demokratům se řeklo, a oni to chápou, že bez zoufale potřebné ZDI na jižní hranici a bez UKONČENÍ řetězové migrace a směšného loterijního imigračního systému žádná DACA nebude,“ napsal v pátek Trump na Twitteru.

Vůdci demokratů v Senátu a ve Sněmovně reprezentantů Chuck Schumer a Nancy Pelosiová shodně sdělili, že o této otázce nehodlají diskutovat v médiích. Debata prý bude v obou komorách, až skončí svátky. Senát má práci obnovit 3. ledna, Sněmovna reprezentantů o pět dní později.

Video  Reportér Blesk.cz v USA: takhle vznikají prototypy Trumpovy zdi pro hranice s Mexikem  - Václav Lang, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi