Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na 200 novinářů má policejní ochranu. V Itálii po nich jde mafie a extremisté

Autor: ČTK - 
6. prosince 2017
21:55

Téměř 200 italských novinářů má nějakou formu policejní ochrany, uvedlo ministerstvo vnitra. Žurnalistům, zejména těm na jihu země a v Římě, hrozí nebezpečí zejména z prostředí organizovaného zločinu a extremistických organizací, informovala organizace Reportéři bez hranic. Před redakcí deníku La Repubblica se ve středu shromáždili maskovaní přívrženci krajně pravicové skupiny Forza Nuova (FN) a po několika novinářích házeli světlice.

Z komuniké ministerstva vnitra vyplývá, že 19 žurnalistům byla přidělena stálá policejní eskorta a u dalších 167 novinářů policie přikročila k lehčím bezpečnostním opatřením, například pravidelně hlídkuje v místě jejich bydliště.

„Zvláštní pozornost bude věnována zejména hrozbám z prostředí neonacistických či neofašistických uskupení a organizovaného zločinu,“ uvedlo ministerstvo vnitra. To zřizuje středisko, které se bude zastrašováním novinářů zabývat.

Reportéři bez hranic uvádějí, že k nepříznivé situaci italských novinářů přispěl nemalou měrou šéf populistického Hnutí pěti hvězd Beppe Grillo. Novináře, kteří mu nevyhovují, totiž veřejně stigmatizuje.

Roste tlak politiků i autocenzura

Nevládní organizace obhajující svobodu tisku a médií na svém webu také upozorňuje na tlak politiků a rostoucí autocenzuru. V této souvislosti zmiňuje nedávno schválený zákon, podle kterého může být pomluva politika, soudce či státního úředníka potrestána odnětím svobody v rozmezí šest až devět let.

Agentura AFP připomíná napadení novináře z minulého měsíce v Ostii u Říma. Člen místní mafie Roberto Spada žurnalistovi, který se jej zeptal na propojení mafie s neonacistickým hnutím CasaPound, nejprve zlomil nos a pak jej zbil obuškem.

Členové krajně pravicového uskupení Forza Nuova (FN) se shromáždili před římským sídlem liberálního listu La Repubblica, uvedl na Twitteru deník. Na několik zaměstnanců házeli světlice. Vedle vlajky FN měli také transparent s nápisem „Bojkotujte La Repubblica a (sesterský týdeník) l'Espresso“. Akci FN, jež takto protestovala proti článkům o nárůstu extremismu, italská politická scéna odsoudila.

snehulak ( 7. prosince 2017 09:28 )

Tohle u nás nemají PRESStituti zapotřebí. Oni jsou naopak mafií placeni.

Zobrazit celou diskusi