Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muž s tetováním „neoživovat“ zmátl doktory. Nevěděli, zda ho zachránit

Tetování s pokyny „neoživovat“ rozhodilo miamské doktory.
Tetování s pokyny „neoživovat“ rozhodilo miamské doktory.  (Autor: The New England Journal of Medicine)
Autor: Mii - 
3. prosince 2017
11:27

V neobvyklé situaci se ocitli doktoři miamské univerzitní nemocnice. Do péče se k nim dostal pacient, jenž měl na hrudníku vytetovaný nápis „do not resuscitate“, v překladu „neoživovat“. Byl přitom v bezvědomí a potřeboval akutně ošetřit. Doktoři tak nevěděli, zda ctít jeho tetování a neošetřovat, nebo muži pomoct. Nakonec se rozhodli pro druhou možnost.

Případ, jenž popsal odborný časopis New England Journal of Medicine, se týkal 70letého muže, který byl do nemocnice dovezen s vysokou mírou alkoholu v krvi a bez dokladů k identifikaci. Doktoři tak nezískali kontakt na jeho rodinu a nemohli se poradit, jak na tetování reagovat.

Nakonec požádali v nemocnici o výjimečnou etickou konzultaci, zda je v tomto případě ošetření v pořádku. Mezitím se ale pacientovi začal výrazně zpomalovat tep, tudíž doktoři urychlili rozhodování a dohodli se, že tetování není dostatečná demonstrace přání pacienta, a muže ošetřili.

„I když to bylo náročné, rozhodli jsme se to tetování nerespektovat. Vždy je lepší zvolit cestu, která nemá nevratné následky. Byli jsme ale hodně nejistí, protože pacient dával najevo své přání hodně netradičním způsobem,“ napsali ošetřující doktoři. Muž druhý den navzdory zdravotní péči zemřel.

Podle hlavního ošetřujícího doktora Gregory Holta bylo nejtěžší rozhodnout, zda doktoři jednali správně z právního hlediska. Florida má práva pacientů striktně stanovena. Konzultanti ale doktorům řekli, že je v pořádku muže ošetřit. Policie později našla jeho zdravotní záznamy, ve kterých bylo oživování explicitně povoleno. 

Amputovat, nebo neamputovat?

Situace, kdy nestandardní tetování rozhodí doktory, není neobvyklá. V konkurenčním odborném časopise Journal of General Internal Medicine doktoři před časem popsali muže s cukrovkou, který se do nemocnice dostal kvůli amputaci nohy a na těle měl podobné tetování přikazující „neošetřovat“.

V tomto případě muž doktorům řekl, že tetování získal jen skrze sázku s kamarády a nevěřil, že by ho někdy někdo bral vážně.

Chcete si prodloužit život? Pořiďte si psa:

Desterz ( 3. prosince 2017 11:51 )

 DNR si nechám ve správný čas vytetovat také. Doufám že má vůle bude respektována, i když můj doktor zatím jen krčí rameny.

Zobrazit celou diskusi