Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Autobusy bez řidičů? V Singapuru už brzy zřejmě realita, na silnice vyjedou v roce 2022

Autor: ČTK - 
23. listopadu 2017
10:21

Singapur hodlá od roku 2022 začít ve svých ulicích využívat autobusy bez řidičů. V první fázi by takovéto autobusy měly podle vlády jezdit ve třech nových čtvrtích s méně frekventovanými silnicemi uzpůsobenými pro jejich provoz. Informoval o tom server BBC.

Autobusy bez řidičů by měly být doplňkem tradiční autobusové přepravy. Zpočátku by měly být v provozu pouze mimo dopravní špičku. Měly by pomáhat přepravovat obyvatele po jejich sousedství a k blízkým autobusovým či vlakovými stanicím.

„Tato autonomní vozidla výrazně posílí dosažitelnost a návaznost našeho systému veřejné dopravy, zejména pro starší lidi, rodiny s malými dětmi a méně pohyblivé osoby,“ uvedl singapurský ministr dopravy. Hustě osídlený Singapur rovněž doufá, že technologie pro automatické řízení mu pomohou řešit problémy s nedostatkem pozemků a pracovních sil.

Singapur otevřel nové centrum pro testování těchto technologií. Firmy zde budou moci testovat reakce samořízených automobilů na různé dopravní situace, například na chodce, cyklisty, silný déšť či agresivní řidiče, píše BBC.

Video  Na letišti v Praze se vyboural autobus MHD. Vyhýbal se osobě, která mu skočila pod kola.  - David Malík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi