Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Uprchlíci narušili revír slona. Doplatily na to holčička (†5), děvče (†13) i žena

Autor: Mii - 
16. října 2017
22:00

Malá holčička, pubertální dívka i žena zemřely v rohingském uprchlickém táboře v Bangladéši. V nočních hodinách vtrhl do tábora divoký slon a ušlapal je k smrti. Další dva lidi zranil. Na Twitteru to napsala Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Útok slona zřejmě vyprovokovalo narušení jeho ekosystému.

Na místě okamžitě zemřela pětiletá dívka a žena, jejíž věk nebyl specifikován. V nemocnici následně zemřela ještě třináctiletá dívka. Další dvě děti, mezi nimi jedno tříleté, vyvázly se zraněním.

K incidentu došlo v uprchlickém táboře Balukhali v Cox Bazar nedaleko jihovýchodní hranice Bangladéše s Barmou. Jedná se již o druhý útok slona na uprchlíky během posledních dvou měsíců. Může za to fakt, že v oblasti byly kvůli přílivu uprchlíků posekány stromy, které slouží jako přirozené úkryty slonů. Zvířata tak více cestují a narážejí na lidi, se kterými by se běžně nesetkávala.

Lidí je v současnosti na jihovýchodě Bangladéše skutečně hodně. Země přijímá uprchlíky ze sousední Barmy, která proti populaci rohingských muslimů zahájila 25. srpna násilné vojenské operace. Jejich etnikum totiž neuznává. Více než 500 tisíc příslušníků Rohingů tak prchlo do sousedního Bangladéše, které již před přesunem mělo vysokou hustotu obyvatel.

Kvůli krizi hrozí vymírání slonů

Uprchlíci si staví improvizované chatrče, kde se dá, i v oblastech obývaných slony. Jen v Cox Bazaru, kde k incidentu došlo, žije 78 z 268 divokých bangladéšských slonů a mají zde osm vyznačených cest, po kterých se pohybují. Uprchlíci na ně ovšem občas zabloudí.

„Pokud tohle náhodné stavění příbytků na sloních cestách bude pokračovat, nejenže se zvedne počet sloních konfliktů, ale do 10 až 20 let celá populace těchto zvířat v zemi vyhyne,“ sdělil místnímu deníku Dhaka Tribune Raihan Sarkar z Chittangonské univerzity.

Masový přesun Rohingů způsobuje i další problémy. Podle organizace Save the Children hrozí mezi uprchlíky podvýživa, i jí již 14 tisíc dětí trpí. Skoro 280 tisíc lidí akutně potřebuje jídlo. Evropská unie a USA proto zvažují sankce proti Barmě a urgují ji, aby se stíháním Rohingů přestala a dovolila jim návrat domů.

V Bangladéši žije slon indický. Stejný druh chová pražská ZOO, která nedávno oslavila narození slůněte:

Video  Slůně v zoo  - Karel Kopáč
Video se připravuje ...