Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zatracené nadýmání: Škeble a červi přispívají svou plynatostí k oteplování planety

Autor: Mii - 
15. října 2017
08:20

Množství skleníkových plynů v atmosféře se neustále zvyšuje. Vědci z celého světa tak intenzivně pracují na identifikování všech možných faktorů, které zvyšování emisí podporují. Již dříve zjistili, že značně přispívá rozsáhlý chov hovězího dobytka, jehož plyny obsahují metan. Vliv mají ale i škeble a červi z Baltského moře, odhalili britští a švédští vědci. Lidově řečeno: „prdí“ totiž stejně moc jako krávy.

I když je lidská aktivita zdaleka největším přispěvatelem k emisím oxidu uhličitého, metanu a oxidu dusičitého – nejhorším skleníkovým plynům – mnoho let je známo, že ve velké míře přispívá také skot.

Bakterie v jeho střevech produkují množství plynů, které jsou bohaté na metan (CH4). Metan dokáže udržovat teplo v atmosféře ještě několikanásobně více, než oxid uhličitý (CO2), ale zase se rychleji rozptýlí.

Vědci ze Stockholmské a Cardiffské univerzity nyní objevili další mocný zdroj metanových emisí – škeble a červy. Podobně jako krávy jsou tito tvorové hodně plynatí díky speciálním bakteriím ve svých střevech. Celková produkce plynů všech škeblí a červů z Baltského moře se rovná produkci 20 tisíc krav.

„Může to znít vtipně, ale malí tvorové ze dna moří můžou být stejně jako krávy důležitým přispěvatelem k obsahu metanu v atmosféře. Ve skutečnosti hrají velmi významnou roli a při budoucí regulaci skleníkových plynů v oblasti bude třeba je vzít na vědomí,“ uvedl ve studii Stefano Bonaglia ze Stockholmské univerzity, hlavní autor výzkumu.

Skutečný dopad bude ohromný

Pro porovnání, 20 tisíc krav není mnoho. Česká statistický úřad uvádí, že  jen v Česku bylo v dubnu 2017 chováno 1,4 milionu kusů skotu. Na celém světě je podle časopisu Economist chováno 1,4 miliardy kusů. Jenže studie proběhla jen v Baltském moři, které odpovídá setině světových moří. Skutečná produkce škeblích a červích plynů tak bude mnohonásobně větší.

„Co je zarážející, tak Baltské moře zahrnuje jen 0,1 procenta světových oceánů. Globálně tak na první pohled neškodní tvorové ze dna moří mohou způsobovat šílené množství skleníkových plynů, o kterých se neví,“ vysvětloval ve studii Ernest Chic Fru z Cardiffské univerzity.

Celý výzkum vyšel v odborném časopise Scientific Reports.

vaber ( 15. října 2017 09:14 )

škeble a krávy za to mohou jen člověk nic ,jste asi pomýlení . Jedno auto se spotřebou 5l/100km vyrobí 10kg CO2 a spotřebuje 5kg kyslíku když ujede 100km, srovnejte to se škeblí. Do 50let bude Země neobyvatelná a zbytky lidí žijících někde daleko na severu už budou jen živořit, než vyhynou úplně

Zobrazit celou diskusi