Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Buďte ve střehu, vzkázala ministryně Britům. Podezřelé z útoku v metru vyslýchá policie

Autor: base, ČTK - 
18. září 2017
14:23

Britská policie pokračuje ve výslechu dvou mužů podezřelých z pátečního teroristického útoku v londýnském metru, který si vyžádal 30 zraněných. Vyšetřovatelé mají k dispozici videozáznam z bezpečnostní kamery, na níž jde muž s nákupní taškou asi hodinu a půl před incidentem, upozornilo v pondělí zpravodajství BBC.

Úřady v sobotu zadržely 18letého a 21letého muže. Mladšího policie dopadla v přístavu Dover, staršího, kterého média označují pod jménem Yahya Faroukh, v západolondýnské čtvrti Hounslow.

Video  Exploze tašky v londýnském metru: Zranění mají popálené obličeje.  - Reuters
Video se připravuje ...

Podle místních činitelů je mladší patrně iráckého původu – do Británie se údajně přistěhoval v patnácti poté, co přišel o oba rodiče. A starší rovněž do dospělosti vyrůstal v pěstounské péči.

V souvislosti se zadrženými prohledává policie tři adresy západně od Londýna, včetně obchodu s kuřecím masem Aladdins.

Ministryně vnitra Amber Ruddová podle BBC řekla, že policie již ve vyšetřování případu hodně pokročila. V reakci na to Británie v neděli snížila stupeň rizika teroristického útoku na druhý nejvyšší. Podle Ruddové mají ale její spoluobčané nadále být ve střehu.

Televizi Ruddová také sdělila, že patrně nešlo o čin „osamělého vlka“. Policisté podle ní dosud nenašli důkaz, že pachatelé jsou napojeni na Islámský stát. Vyšetřovatelé se pokoušejí zjistit, jakým způsobem se zradikalizovali ti, kteří stáli za útokem, dodala Ruddová. Jenže linka napojení na teroristy z IS stále není zcela zapovězena. Podle britských médií byla při útoku použita trhavina triaceton triperoxid (TATP), kterou často při sebevražedných atentátech používají právě islámští radikálové.

Video  Útok v Londýně: V této tašce někdo odpálil výbušninu  - Sylvain Pennec
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi