Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dcera českého vědce se navezla do švédské poslankyně, kvůli sexu je zle

Autor: pet, ČTK - 
16. srpna 2017
15:20

Poslankyně švédské Levicové strany Rossana Dinamarcaová podala trestní oznámení na spisovatelku a novinářku českého původu Kateřinu Janouchovou. Stalo se tak poté, co Janouchová v uplynulých dnech zveřejnila na Twitteru ponižující komentáře na adresu švédské političky a také jednu fotografii Dinamarcaové v bikinách. Informoval o tom švédský list Göteborgs-Posten a další švédská média. Janouchová žije a publikuje ve Švédsku. 

První příspěvek na adresu Dinamarcaové, která se narodila v Chile, umístila Janouchová na Twitter v pátek. Upozornila na to, že se levicová politička zúčastnila demonstrace mladých Afghánců, kterým hrozí, že budou ze Švédska posláni zpět do vlasti. A připojila komentář, který naznačoval, že Dinamarcaová přišla na akci s vidinou seznámení se s některým z mladých mužů.

„Schody jsou efektivnější než (seznamovací sociální síť) Tinder,“ napsala Janouchová pod snímek Dinamarcaové, která sedí na demonstraci v kraťasech na schodech.

„Problém není ta fotografie, ale to, jak ji použila. Sexualizuje mě a text naznačuje, že jsem na demonstraci byla proto, abych vyhledávala sexuální kontakty,“ uvedla Dinamarcaová.

Politička sedí na schodech. Politička sedí na schodech. | Facebook

Janouchová později příspěvek odstranila a omluvila se s tím, že to byl nemístný vtip. Dinamarcaová se ale již mezitím stala na internetu terčem řady rasistických a sexistických poznámek.

Janouchová přišla o výdělek

V pondělí pak Janouchová publikovala na internetu nový snímek Dinamarcaové, na němž je politička na pláži oblečená pouze v bílém tričku a bikinách. Fotografie se v médiích objevila poprvé v roce 2015, kdy stránky Nyheter24 Dinamarcaovou označily za „nejsvůdnější švédskou političku“. Janouchová k fotografii napsala, že nechápe, proč Dinamarcaové vadí, že je sexualizována.

Kvůli jejím příspěvkům přerušila s Janouchovou spolupráci trajektová společnost Viking Line. Janouchová působila jako poradkyně firmy při předcházení sexuálním útokům na palubě lodí.

Janouchová je dcera jaderného fyzika a zakladatele Nadace Charty 77 Františka Janoucha, ve Stockholmu žije od svých deseti let, kdy se zde v roce 1974 usadil její otec po vypovězení z Československa. Je autorkou literatury se sexuologickou tematikou, jako novinářka pracovala pro řadu švédských tiskovin.

 

 

vigela ( 16. srpna 2017 19:14 )

Paní Janouchové fandím. A její knihy se mi líbí.

milan1959 ( 16. srpna 2017 18:43 )

Janouchová na Hrad! Okamžitě! Na Švédsko se Katko vykašli. Je jenom otázka času, kdy Tě Afgánci oprcají na ulici ...

smeagol ( 16. srpna 2017 17:57 )

Je tedy fakt, ze ma pani poslankyne posez damy. A dceri vedce tleskam za odvahu. Prohlasit tohle ve Svedsku se rovna sebevrazde, hon na carodejnice muze zacit.

Nezadat ( 16. srpna 2017 16:10 )

Švédsko je již ztracený a rozrytý a zničený černými prasaty.

Zobrazit celou diskusi