Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Deště zabily v Sieře Leone 350 lidí. Tři tisíce místních přišly o střechu nad hlavou

Autor: ČTK - 
15. srpna 2017
14:00

Bahno po silném dešti zavalilo nebo strhlo stovky domů a chatrčí ve slumech v okolí Freetownu, který má oficiálně asi milion obyvatel. Nejvíce sesuvy postihly předměstí Regent. O střechu nad hlavou podle odhadů přišlo kolem tří tisíc lidí. Počet obětí stoupá.

Záchranářům v Sieře Leone se podařilo vyprostit již 270 těl lidí, které v pondělí zavalil u metropole Freetownu sesuv půdy. Záchranné práce nadále pokračují, uvedla v úterý s odvoláním na starostu hlavního města agentura Reuters. Podle dosavadních odhadů neštěstí způsobené vydatným deštěm nepřežilo mezi 300 a 350 lidmi. Podle místních úřadů může být konečná bilance ale ještě mnohem vyšší.

„Máme nyní 270 těl, která připravujeme na pohřeb,“ uvedl starosta Freetownu Sam Gibson. Hromadný pohřeb, který se uskuteční ještě dnes, podle agentury Reuters uvolní místo v přeplněných márnicích. Lze totiž očekávat, že se záchranářům podaří najít ještě desítky mrtvých. „Jsem zdrcený, je to tragédie. Snažili jsme se oblast zahradit a evakuovat co nejvíce lidí, ale nezvládli jsme to,“ dodal Gibson.

Podle zdroje ze sierraleonského ministerstva zdravotnictví, který dnes citovala agentura DPA, by mohla bilance obětí přesáhnout dokonce hranici pěti set.

Prezident západoafrické země Ernest Koroma dnes vyzval obyvatele Regentu a dalších postižených oblastí v okolí metropole, aby opustili své domovy, a usnadnili tak záchranářům a vojákům pátrání po možných přeživších. V okolí Freetownu vzniklo několik registračních a asistenčních center, kde se mohou evakuovaní lidé hlásit, dodal prezident.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi