Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pod Trumpovým stratégem Bannonem se houpe židle. Má nejasnou funkci a v týmu moc lidí

Autor: jer, ČTK - 
13. srpna 2017
11:15

Nový personální šéf Bílého domu John Kelly se snaží udělat pořádek mezi členy prezidentského týmu a zvláštní pozornost věnuje hlavnímu stratégovi Stevu Bannonovi. Napsal to v neděli washingtonský server Politico. Bannon se údajně dostal do izolace, podle některých amerických médií jsou jeho dny v Bílém domě zřejmě sečteny.

Kelly, jehož Trump do funkce jmenoval koncem července, se snaží jasně vymezit pravomoci jednotlivých úředníků a poradců a posílit kontrolu nad plněním úkolů. Vadí mu, že řada z nich nemá jasně vymezené funkce, že dochází k osobním sporům a pracovní agendu jednotlivých sekcí nikdo nekontroluje, uvádí Politico.

Pod drobnohledem je hlavně Bannon, bývalý šéf konzervativního serveru Breitbart News, jemuž Trump svěřil funkci hlavního stratéga. Kelly zjistil, že Bannon má k dispozici neúměrně rozsáhlý štáb, ale nemá prakticky žádné specifické povinnosti. O jeho osudu údajně Kelly jednal s prezidentovým zetěm a poradcem Jaredem Kushnerem, který je Bannonův odpůrce.

Washingtonský zpravodajský server Axios v neděli napsal, že Bannonův post je v ohrožení. Prezident má prý podezření, že vinou Bannona z Bílého domu unikají informace, což Trump opakovaně důrazně kritizuje. Hlavní stratég se údajně stará spíš o prosazování vlastní osoby, než o program hlavy státu.

Muž klíčových rozhodnutí

Bannon má nicméně k Trumpovi stále blízko, je spojovacím článkem mezi Bílým domem a voličskou základnou nacionalistické pravice. Podílel se navíc podle některých amerických médií na některých klíčových rozhodnutích, například na vypovězení pařížské klimatické dohody nebo na připravovaném postihu Číny za údajně nekalé obchodní praktiky.

Přesto se v Bílém domě dostal do izolace a jeho post je ohrožen. Server Politico nedávno upozornil, že po příchodu Kellyho se v Trumpově okolí zformovala vlivná „generálská klika“, jejímiž členy jsou kromě generála námořní pěchoty Kellyho také bezpečnostní poradce generálporučík Herbert McMaster a ministr obrany, generál ve výslužbě James Mattis.

Trojice se snaží prosazovat pragmatickou politiku, korigovat prezidentovy výstřelky a stabilizovat rozhodovací struktury. Má za sebou i Kushnera s jeho manželkou, prezidentovou dcerou Ivankou, uvádí Axios.

Mexický exprezident se naváží do Trumpa. Za tu zkur*enou zeď Mexiko nezaplatí:

Video  Mexický prezident se naváží do Trumpa. Za tu zkur*enou zeď Mexiko nezaplatí  - Facebook.com/PresidenteVFox
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi