Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fotbalovou hvězdu O. J. Simpsona propustí z vězení. Místo 33 let si odseděl 9

Autor: val - 
20. července 2017
21:21

Po devíti letech ve vězení půjde v říjnu na svobodu někdejší hvězda amerického fotbalu a herec O. J. Simpson (70). V roce 1995 byl obviněn z dvojnásobné vraždy. Do vězení šel až v roce 2008 za únos, ozbrojenou loupež, napadení vražednou zbraní. Původně si měl odsedět 33 let.

Zmíněných činů se Orenthal James Simpson dopustil v roce 2007 v hotelovém pokoji v Las Vegas. Rok nato byl ve vysoce sledovaném procesu odsouzen k 33 letům vězení s možností propuštění po devíti letech, což je právě letos v říjnu.

Porota se ve čtvrtek shodla na jeho propuštění. „Odseděl jsem si svoje,“ citovala jeho výrok CNN. „Počínal jsem si tak dobře a s takovou úctou jako nikdo jiný.“

Po vynesení verdiktu se Simpson, který by jinak ve vězení byl do svých 94 let, rozzářil a poděkoval.

Za smrt manželky sedět nešel

Nejvíc pozornosti vzbudil v roce 1995 proces, v kterém byl osvobozen ze zabití exmanželky a jejího přítele, později byl ale v civilním sporu uznán odpovědným za jejich smrt a musel příbuzným obětí vyplatit odškodné 33,5 milionu dolarů.

V 70. letech zaznamenal řadu sportovních úspěchů, později byl dokonce uveden do síně slávy amerického fotbalu. Po ukončení kariéry působil jako komentátor a herec – účinkoval například v komedii Bláznivá střela.

Zobrazit celou diskusi