Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Láskyplný polibek zabil třítýdenní miminko. Marianě způsobil meningitidu

Autor: Mii - 
19. července 2017
18:00

Měl to být nejlepší týden jejich života. Nicole a Shanu Sifritovým z amerického města West Des Moines v Iowe se 1. července narodila holčička Mariana. Pár dní na to, 7. července, se pár vzal. Malou Marianu ale na svatbě někdo políbil a přenesl na ni virus, se kterým následující dva týdny bojovala o život. V úterý zemřela, píše server WHO.

O Marianině smrti informovala její matka na Facebooku. „Naší princezně Marianě Reese Sifritové narostla v 8:41 ráno křídla. Její tatínek a maminka ji v tu chvíli měli v náručí. Už nebude trpět, je nahoře,“ napsala Nicole.

Mariana strávila poslední týden svého života v dětské nemocnici Iowské univerzity v Iowa City. Nemoc jí způsobila sérii velice závažných potíží. Za vše přitom pravděpodobně může „obyčejná“ pusa, kterou jí dost možná dal někdo na svatbě jejích rodičů.

Neznámý člověk na ni totiž polibkem přenesl virus HSV-1, který se u jen pár dní starého miminka postupně vyvinul ve virovou meningitidu. Rodiče si toho všimli ke konci jejich svatebního dne, kdy Mariana přestala jíst a nechtěla se probudit.

Rodiče virus nepřenesli

HSV-1 patří mezi herpetické viry, které u lidí způsobují infekce. Jedná se o ten samý virus, ze kterého vzniká opar na rtech. Mnoho lidí ho má v těle v latentní formě, což znamená, že virus je přítomný, ale nic člověku nezpůsobuje. Aktivuje se až ve stresových situacích, při opalování nebo při horečce. Anebo také nikdy. Přenáší se pomocí slin.

Právě kvůli specifickému způsobu přenášení doktoři předpokládají, že Mariana virus chytla z něčího polibku. Rodiče ho na ni totiž nepřenesli, okamžitě se nechali otestovat a zjistili, že virus nemají.

„Měla problémy s dýcháním, všechny její orgány začaly selhávat,“ popisovala matka Nicole průběh nemoci u její dcerky pro server WHO. Počáteční symptomy virové meningitidy můžou zahrnovat horečku, citlivost na světlo, bolest hlavy a krku.

„Tento virus je velmi častý, jen málokdy se ale vyvine v meningitidu,“ řekla WHO doktorka Tanya Altmannová. Věk miminka podle ní hrál roli. „První dva měsíce po narození jsou kritické, i relativně neškodný virus může u novorozenců způsobit vážné nemoci,“ podotkla. Zejména měsíční děti a lidé s oslabeným imunitním systémem jsou na virální meningitidu náchylnější. 

„Díky všem, kteří jste sledovali naši cestu a podporovali jste nás. Během 18 dní svého života se Marianě podařilo mít velký dopad na druhé. Snad její příběh pomůže zachránit spoustu novorozenců. RIP, můj andílku,“ uzavřela Nicole na Facebooku.

Martínek má nemoc kůže ichtyózu. Každý měsíc mu rodiče kupují masti za 15 tisíc

Video  Martínek trpí vzácnou chorobou kůže  - HateFree.cz
Video se připravuje ...

MILLLIS ( 20. července 2017 00:11 )

Ptam se co znamena "vymicena" choroba"... a jeste bych se rad zeptal, jak muze byt neco "na vzestupu", co bylo vymyceno.....

jetotak ( 19. července 2017 18:46 )

Velice smutné, ale proč tak brzy po porodu ta svatba a tolik lidí kolem mimča?

Zobrazit celou diskusi