Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump před Macronem zmínil spory s Francií. Aféru syna s Ruskou smetl

Autor: ČTK, bk - 
13. července 2017
19:45

Spojené státy a Francii mohou dělit občasné rozpory, nemohou ale narušit letité spojenectví zrozené v dobách americké revoluce. Na tiskové konferenci po jednání s prezidentem Emmanuelem Macronem to ve čtvrtek prohlásil americký prezident Donald Trump.

Jednou ze sporných otázek je pařížská klimatická dohoda, od níž Spojené státy v červnu odstoupily, připustil Trump. USA podle něj nicméně „zůstanou lídrem“ v ochraně klimatu. Pokud jde o pařížskou dohodu, leccos se může stát, uvidí se, co to bude, poznamenal šéf Bílého domu bez dalšího vysvětlení.

Trump i Macron na tiskové konferenci potvrdili, že jedním z hlavních bodů jejich jednání byla syrská krize. Trump připomněl, že výsledkem jeho nedávného jednání s ruským vůdcem Vladimirem Putinem bylo příměří na jihu Sýrie, které dosud trvá.

Oznámil, že se jedná o další dohodě o zastavení palby v jiné oblasti země. Podle francouzského prezidenta budou Francie a USA spolupracovat na „cestovní mapě“ pro obnovu poválečné Sýrie.

Společně proti kyberkriminalitě

Macron také uvedl, že oba státy se dohodly na společném postupu v boji proti kybernetické kriminalitě a internetové propagandě.

Trump se krátce zmínil o aféře kolem loňské schůzky svého nejstaršího syna s ruskou právničkou, která mu měla dodat ruské kompromitující dokumenty na Hillary Clintonovou, protikandidátku Trumpa v prezidentských volbách. Schůzka byla podle Trumpa krátká a nic nepřinesla. Většina lidí by se podle prezidenta chovala stejně jako Donald junior.

Trump navštívil i Saúdskou Arábii, kde se pořádně odvázal. S tamními šejky si zatancoval:

Zobrazit celou diskusi