Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Noční šichty zvyšují riziko rakoviny. Zmatené tělo neopravuje poškozenou DNA

Autor: nka - 
27. června 2017
21:19

Noční směny zpomalují opravu poškozené DNA v těle, čímž zvyšují pravděpodobnost vzniku genových mutací způsobujících nádorové bujení. Důvodem je zřejmě nedostatek spánkového hormonu melatoninu u lidí, kteří spí přes den. Řešením by tak podle vědců mohlo být umělé dodávání melatoninu do organismu. Napsal to britský web Telegraph.

Práce v noci je spojena s vyšším rizikem chorob jako cukrovka, neplodnost, obezita, infarkt nebo rakovina. Nyní vědci nastínili, jak noční směny vznik nádorů mohou způsobovat.

Jak se dobře vyspat? Poradí vám video:

Video  Podívejte se na deset tipů, jak se lépe vyspat.  - Markéta Tošnarová / iStock.com
Video se připravuje ...

Organismus má přirozené mechanismy, jak opravit poškozenou DNA, a tyto opravy provádí hlavně během spánku. Američtí vědci nyní prokázali, že lidé pracující v noci produkují o 80 procent méně látky zvané 8-hydroxydeoxyguanosin. Ta v těle vzniká jako vedlejší produkt během oprav DNA poškozené agresivními formami kyslíku.

Výzkumníci tak došli k závěru, že u pracovníků na nočních směnách se poškozené buňky neobnovují tak, jak by měly. To je zřejmě způsobeno tím, že během spánku v noci je v těle vysoká hodnota hormonu melatoninu, který ale při noční práci v těle chybí. „S časem se pak poškození akumulují a pravděpodobně zvyšují riziko vzniku rakoviny na různých místech těla,“ řekla autorka studie Parveen Bhattiová z washingtonského centra pro výzkum rakoviny.

Pokud se tyto výsledky potvrdí, měli bychom zvažovat suplementaci melatoninem jako metodu, která by mohla snížit pravděpodobnost vzniku rakovinotvorných poškození DNA u lidí, kteří pracují na směny,“ dodala Bhattiová, jejíž studii zveřejnil lékařský časopis Occupational & Environmental Medicine. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi