Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel online, zastřelil ho policista: Rodina muže dostane tučné odškodné

Autor: zst - 
26. června 2017
21:25

Smrt Philanda Castila, kterého před rokem zastřelil v USA policista, zůstane sice bez trestu, rodina ale nezůstane bez odškodného. Zatímco soud zprostil podle agentury AP policistu viny, město, které ho zaměstnávalo, zaplatí rodině tři miliony dolarů (72 milionů korun). Jde o mimosoudní vyrovnání. Informoval o tom deník Independent. Castilův případ proslavila jeho přítelkyně, která s Afroameričanem seděla v autě a incident částečně odvysílala online.

V extrémně vypjaté situaci zachovala chladnou hlavu a natočila video, které sice neusvědčilo z vraždy policistu, zato pomohlo rodině k v přepočtu desítkám milionů korun. Když strážník loni v červenci zazmatkoval a zastřelil jejího neozbrojeného přítele Philanda Castila (†32), vzala Lavish Reynoldsová chytrý telefon a umírajícího partnera i šílejícího strážce zákona natočila a smrt vysílala živě na internetu.

Video  Za smrt Castila dostane rodina od města, které zaměstnalo strážníka, 3 miliony dolarů, asi 72 milionů korun.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Před necelými čtrnácti dny byl sice strážník Jeronimo Yanez soudem osvobozen, v mimosoudním vyrovnání s městem St. Anthony, strážníkovým zaměstnavatelem, vymohla ale rodina tři miliony dolarů. Dohoda znamená, že se obě strany vyhnou soudním tahanicím, které by se zřejmě táhly roky.

Peníze dostane za celou rodinu Valerie Castilo, matka zastřeleného muže. „Žádná částka nemůže Philanda nahradit,“ stojí ve společném prohlášení rodiny a města. „Poté, co byly vyřešeny nároky, bude se rodina nadále vyrovnávat se svou ztrátou skrze důležitou práci nadace Philanda Castila,“ píše se v něm také.

Incident se odehrál v americké Minnesotě. Vůz, který Afroameričan Castilo řídil a v němž Lavish seděla na místě spolujezdce, zastavil policista. Pracovníka z kavárny na základní škole vyzval, aby mu předložil doklady. Muž sáhl do přihrádky a policista na něj bez varování několikrát vystřelil. The Independent píše dokonce o pěti výstřelech. Podle policisty Castilo sáhnul po zbrani, a on se tak bál o svůj život.

Následující hrůzu už Lavish natáčela a živě streamovala na Facebooku. „Policista právě střelil mého přítele. Vyzval ho, ať mu dá doklady. Když pro ně přítel, který policistu pro jistotu upozornil, že má zbrojní pas a v autě má zbraň, sáhl, čtyřikrát na něj vystřelil,“ popisuje žena chladným hlasem. V autě přitom údajně seděla také její čtyřletá dcera.

Poté, co porota soudu v St. Paul zprostila policistu viny, vyšly do ulic asi dvě tisícovky demonstrantů, které s jejím rozhodnutím nesouhlasily. Policisté 18 účastníků protestu zadrželi.

Finanční vyrovnání přišlo rychleji než v jiných případech zabitých černochů. Minulý týden bylo rozhodnuto také v případu Michaela Browna, osmnáctiletého Afroameričana zastřeleného ve Fergusonu ve státě Missouri. Vyrovnání, které nakonec činí 1,5 milionu dolarů (36 milionů korun), přišlo až tři roky po jeho smrti, kdy se rodina s městem soudila.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi