Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zemřel muž, který vytáhl mladou Merkelovou: „Kohl mi zásadně změnil život“

Autor: ČTK, simao - 
16. června 2017
17:45

Německo truchlí, spolu s ním se ponořily do smutku i evropské špičky. Ve věku 87 let zemřel Helmut Kohl, bývalý německý kancléř a někdejší šéf CDU. Bylo mu 87 let, dlouhodobě ho trápily zdravotní problémy. Právě on si přitom v 90. letech všiml mladé východoněmecké političky Angely Merkelové a výrazně přispěl k jejímu vzestupu do nejvyšších pater politiky. Merkelová dnes přiznává: Zásadně mi změnil život.

Ve věku 87 let zemřel dnes ve svém domě v Ludwigshafenu bývalý německý kancléř Helmut Kohl. Informoval o tom německý deník Bild.

Bývalý předseda Křesťanskodemokratické unie (CDU) měl dlouhodobě zdravotní problémy. Na veřejnosti vystupoval v posledních letech již jen zřídka. Kohla v roce 1998 ve funkci předsedy CDU vystřídal současný ministr financí Wolfgang Schäuble a následně nynější kancléřka Angela Merkelová.

Kohlovo zdraví se zhoršilo v roce 2008, kdy po operaci kolena upadl a utrpěl poranění mozku. Na veřejnosti se poté objevoval v kolečkovém křesle.

VIDEO: S Merkelovou, papežem i Clintonem. Podívejte se na vzpomínkové video na Helmuta Kohla

Kohl stál při začátcích Merkelové

Právě Kohl si Merkelové coby mladé nadějné političky všiml. Rozruch však v Německu vyvolaly jeho údajné citáty, které do jeho neautorizovaného životopisu uvedli autoři Heribert Schwan a Tilman Jens.

„Paní Merkelová neuměla správně jíst nožem a vidličkou. Při státní tabuli se různě plácala, takže jsem ji musel opakovaně volat k pořádku,“ měl kdysi Kohl prohlásit o Merkelové. Exkancléř se však s autory soudil a uspěl. Soud mu letos přiřkl milion eur.

Merkelová: Zásadně ovlivnil můj život

A německá kancléřka o něm dnes prohlásila: Kohl zásadně změnil i můj život. Byl to v každém ohledu velký člověk. „Helmut Kohl ovlivnil zásadně i mou životní cestu,“ poznamenala také žena, kterou kancléř přivedl do vysoké politiky a které se kvůli tomu přezdívalo „Kohlovo děvče“. „Jsem osobně vděčná, že žil,“ uvedla Merkelová.

„Před očima nám hned vyvstává obrázek muže velkého v každém ohledu, jeho přínosu, jeho role jako státníka v době, která byla pro Německo historická,“ dodala kancléřka s tím, že bude ještě nějakou dobu trvat, než se přijde na to, co všechno s Kohlovým odchodem Německo ztrácí.

Angela Merkelová a někdejší kancléř Helmut Kohl Angela Merkelová a někdejší kancléř Helmut Kohl | Profimedia.cz

Juncker: Stavěl mosty na západ i na východ

Kohl se narodil v roce 1930. Na přelomu 60. a 70. let byl ministerským předsedou spolkové země Porýní-Falc. Byl nejdéle vládnoucím německým kancléřem a výrazně se zasloužil o sjednocení Spolkové republiky s bývalou Německou demokratickou republikou (NDR). Je proto přezdíván „kancléřem sjednotitelem“.

A podobně na něj vzpomínají dnes i v Evropě. Helmut Kohl naplnil evropský dům životem a to nejen proto, že stavěl mosty na západ i na východ, ale také proto, že nikdy nepřestal navrhovat ještě lepší plány pro budoucnost Evropy, uvedl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Ostatně i Merkelová dnes vyzdvihla Kohlovu schopnost jednat s politiky z celého světa, ať už to byli Američané, Rusové, Francouzi nebo Poláci.

V Bonnu se Helmut Kohl setkal i s Michailem Gorbačovem. V Bonnu se Helmut Kohl setkal i s Michailem Gorbačovem. | Reuters

Bez Kohla by podle předsedy Evropské komise nevznikla mimo jiné společná evropská měna euro, míní Juncker. „Od začátku pochopil, jaký politický a hospodářský význam, jakou neocenitelnou hodnotu a šarm jednotná měna pro náš kontinent má,“ uvedl šéf Evropské komise, který nedávno navštívil i Prahu.

Vlajky institucí EU na půl žerdi

Kohla označil Juncker za „blízkého přítele“, „spojence“ a „velkého Evropana“. Evropa podle něj byla pro Kohla vždy „mírovým projektem“ a nikoli pouhou hospodářskou záležitostí. Na uctění památky Helmuta Kohla nechal Juncker spustit na půl žerdi vlajky Evropské unie na budovách evropských institucí. „Bude nám chybět, neboť on byl Evropa,“ dodal Juncker.

Helmut Kohl obdržel od Václava Havla nejvyšší české vyznamenání - Řád Bílého lva. Helmut Kohl obdržel od Václava Havla nejvyšší české vyznamenání - Řád Bílého lva. | ČTK

K úmrtí bývalého německého kancléře se vyslovili i předsedové dvou dalších evropských institucí. Předseda Evropské rady Donadl Tusk jej na twitteru označil za přítele a státníka, „který pomohl znovusjednotit Evropu“.

„Odešel od nás velký Němec a velký Evropan,“ napsal na sociální síti předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Podobné výrazy se přitom ve vzpomínkách a kondolencích evropských státníků a politiků opakují. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga byl exkancléř „opravdovým Evropanem“. „Když padla Berlínská zeď, dokázal, že je na situaci připraven. Pravý Evropan,“ uvedl Stoltenberg.

gabreta ( 17. června 2017 00:13 )

Kohl byl politik. To,že dostal na výsluní tu babu z východoněmecký FDJ, byl jeho největší úlet, který tvrdě zaplatí celá EU!!

hanka666 ( 16. června 2017 19:50 )

Za Kohla bylo Německo na úrovni. Po aféře mu Merkelová namydlila schody, nerozešli se v dobrém a ona se vyšplhala po jeho zádech tam, kde dnes je. Kohl absolutně nesouhlasil s politikou nekontrolovaného přijímání čmoudů.

Zobrazit celou diskusi