Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Teroristé v Londýně měli „pásy s výbušninami“. Byly to petky, ukázala policie

Autor: zst - 
11. června 2017
21:41

Pachatelé týden starého teroristického útoku v Londýně měli mimo jiné falešné pásy s výbušninami. Londýnská policie teď zveřejnila, jak „výbušniny“ vypadaly a že šlo o obyčejné PET lahve. Útočníci na London Bridge najeli dodávkou do lidí a později se oháněli mačetami.

Londýnská policie v neděli odtajnila jednu ze zbraní teroristů z London Bridge. Kromě dodávky a nožů se útočníci oháněli také tím, že jsou opásáni výbušninou. Šlo přitom o atrapy vyrobené z PET lahví.

„Všichni tři útočníci měli kožené pásky, na každém byly tři PET lahve zamaskované lepenkou. Útočníci je měli stále na sobě i v době, kdy je policie zastřelila,“ píše se v policejním prohlášení.

„Tuto taktiku jsem ve Spojeném království ještě neviděl, aby teroristé vytvářeli maximální paniku tím, že na sebe přivážou falešnou výbušninu,“ komentoval odhalení šéf vyšetřovacího týmu Dean Haydon.

„Kdokoliv je viděl v noci, musel si myslet, že jsou opravdové. Je těžké spekulovat, co bylo motivem, že měli takové opasky. Mohlo to být proto, že se chtěli dostat do nějaké situace obléhání. Nebo to považovali za obranu před tím, abychom je zastřelili,“ doplnil.

„Odvaha policistů a členů veřejnosti je ještě pozoruhodnější, když se rozhodli se s nimi vypořádat. Opasek by pro ně byl viditelný a pokud se bráníte nebo míříte na někoho, kdo má takové zařízení na sobě, musí vám být jasné, že vás ta exploze může zasáhnout,“ smekl Haydon pomyslný klobouk.

V souvislosti s atentátem zatím policie vyslechla 262 lidí z 19 různých zemí. 78 z nich jsou očití svědkové. Při útoku zemřelo osm lidí, několik jich je stále v kritickém stavu v nemocnicích.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi