Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Statečný Eli (†2) trpěl vzácnou nemocí: Narodil se bez nosu, boj o svůj život prohrál

Autor: aba - 
5. července 2017
20:50

Američan Eli Thompson se narodil bez nosu, což je velice vzácná vada, která postihuje jen jednoho ze 197 milionů novorozenců. Ačkoliv spolu s rodiči s nemocí statečně bojoval, tři měsíce po svých druhých narozeninách zemřel.

Eli se narodil bez nosu a už když mu bylo pět dní, musel v nemocnici podstoupit tracheotomii, tedy zákrok, při kterém se otevře přístup do průdušnice, aby se zajistilo dýchání. Moderní medicína zná jen 47 doložených případů této velice vzácné nemoci nazvané congenital arhinia.

Rodiče se ale nevzdávali a Eli prožil šťastné dva roky. Nemohl sice mluvit, ale naučil se znakovou řeč a jak říká jeho tatínek Jeremy Finch, jeho nejoblíbenějším znakem byl ten pro sušenku. „Byl velice šťastný, pořád se jen smál a všem dával pěstičku,“ vypráví Jeremy o oblíbeném pozdravu svého syna.

Chlapec zemřel v nemocnici v sobotu v noci. Na internetu byla zřízena stránka, na které mohou lidé přispívat na chlapcův pohřeb. Původní cílovou částku už ale dary stihly překročit, momentálně se vybralo přes 400 tisíc korun. Otec Eliho na stránce slibuje, že všechny peníze, které zbudou po zaplacení pohřbu, budou věnovány charitě ve jménu Eliho Thompsona. 

Na video z rehabilitace postiženého Jakuba se podívejte níže:

oliiiii3 ( 6. července 2017 10:44 )

Je to kruté, spinkej v pokoji broučku.

renataren ( 6. července 2017 00:16 )

Příroda je někdy krutá...

Zobrazit celou diskusi