Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Žena koupila na blešáku prsten za pár korun. Byl v něm diamant za miliony

Autor: nka - 
22. května 2017
10:58

Do londýnské aukce se chystá obří diamant, jehož cena se odhaduje na 350 tisíc liber (10,8 milionu Kč). Drahokam přitom jeho majitelka před třiceti lety koupila na bleším trhu za deset liber (310 Kč) v domnění, že jde o bižuterii.

Diamant z 19. století o váze 26 karátů žena koupila v osmdesátých letech na bleším trhu v západním Londýně jako součást prstenu, který od té doby běžně nosila. „Koupila si ho s tím, že není pravý. Nikdo si nemyslel, že by mohl mít vůbec nějakou hodnotu,“ popsala šéfka aukční síně Sotheby's Jessica Wyndhamová.

Video: Jaký vztah mají k diamantům české celebrity?

Video  Jaký mají celebrity vztah k diamantům  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Majitelka, která si nepřeje být jmenována, podle ní kámen považovala za „šmuk“, protože byl zasazený ve špinavém kroužku a neblýskal se.

Za jejím omylem stál také styl broušení, které podle expertky v 19. století dávalo matnější kameny než dnes. „Neodráží tolik světla jako kameny vybroušené moderním způsobem. Brusiči tehdy pracovali víc s přirozenou formou kamene, aby zachovali co možná nejvíc jeho váhy, spíš než ho vybrousili do maximálního lesku,“ vysvětlila Syndhamová.

Po třiceti letech nošení pak majitelka zapochybovala, jestli diamant přeci jen není pravý, a vzala ho ke znalci. Testy pak prokázaly, že vlastní cenný šperk. „Většina z nás si nemůže dovolit ani snít o tom, že by někdy mohla mít takhle velký diamant,“ dodala šéfka aukční síně.

Diamant do dražby zamíří v červenci. Jak se dostal do prodeje na bleším trhu, není známo.

bullshit ( 22. května 2017 13:14 )

Možná dobrý způsob jak vyprat špinavé peníze nebo zlegalizovat dávnou čorku. Když mi ukradli a pak následně policie našla auto tak ke zlodějovi si jej dal neznámý pán aby jej zaparkoval na dvoře, tady to bude možná nimlich to samé...

dandova ( 22. května 2017 12:51 )

Dobrý PR pro pořadatele.

dfghjk ( 22. května 2017 11:34 )

Bejt to u nás, je to jasné "bezdůvodné obohacení". Může mi prosím někdo vysvětlit, jak se ve vyspělé kapitalistické demokracii západního typu může v zákoně objevit takový paskvil?

Zobrazit celou diskusi