Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo povede Francii? Tohle jsou kandidáti, mezi kterými se rozhodne

  • Autor: ČTK,mah - 
    19. 4. 2017
    11:00

    Francie se chystá na prezidentské volby. První kolo čeká voliče už v neděli 23. dubna. Na začátku budou Francouzi vybírat z 11 kandidátů. Do druhého kola, které proběhne 7. května, mají podle průzkumů šanci postoupit čtyři z nich. Podívejte se, kdo všechno by chtěl být příštím prezidentem Francie.

  • 1.François Fillon (63, Republikáni, LR)

    Bývalý premiér ve vládě Nicolase Sarkozyho (2007–2012) byl předtím dlouhá léta jeho poradcem a pomáhal mu na cestě do prezidentského úřadu. Je překvapením těchto voleb, vloni v listopadu vyhrál primárky s programem, jež hlásá „radikální“ změny v ekonomické a sociální oblasti.

     

    Po téměř 40 letech v politice bez většího skandálu je nyní jeho pozice podkopána aférou se zaměstnáváním příbuzných, která vedla k obvinění ze „zpronevěry veřejných financí“. Do vypuknutí aféry měl šanci na vítězství nad Le Penovou dokonce už v prvním kole.

     

    Francois Fillon Francois Fillon | ČTK/EPA/Reu

     

  • 2.Marine Le Penová (48, Národní fronta, FN)

     

    Vůdkyně extrémně pravicové Národní fronty od roku 2011, kterou založil její otec, se veze na vlně současných protiimigračních, protievropských a protiglobalizačních nálad, která dosadila do Bílého domu Donalda Trumpa a přivedla Brity k brexitu.

     

    V první prezidentské kandidatuře před pěti lety získala Le Penová 17,9 procenta hlasů. Její strana FN, jež se snaží uhladit svoji vizáž, sklízí volební úspěchy na místní úrovni, ale v prezidentských volbách byla zatím vždycky ve druhém kole poražená.

     

    Prezidentská kandidátka Marine Le Penová Prezidentská kandidátka Marine Le Penová | ČTK

     

  • 3.Emmanuel Macron (39, En Marche!)

     

    Bývalý investiční bankéř, veřejnosti prakticky neznámý do svého příchodu do vlády v roce 2014. Poté ministr hospodářství vstoupil do prezidentského klání vloni v srpnu se svým nově založeným hnutím „En Marche!“ nacházejícím se ve středu politické šachovnice.

     

    Nejmladší a pohledný kandidát získává sympatie davů na mítincích a má podporu politiků, ekonomů i médií. Nikdy se neucházel o volený úřad, což jeho kritiky vede k útokům na jeho nedostatek zkušeností.

     

    Emmanuel Macron Emmanuel Macron | ČTK/EPA/Reu

     

  • 4.Jean-Luc Mélenchon (65, Nepoddajná Francie)

     

    Bývalý ministr, který před lety stál u zrodu Socialistické strany (PS), kandidoval na úřad prezidenta Francie v minulých volbách (přes 11 procent hlasů). Tentokrát stojí v čele mladého hnutí Nepoddajná Francie, které založil v roce 2015, a má podporu francouzských komunistů. Je dobrý řečník, umí strhnout davy i ostře napadat své protikandidáty.

     

    Mélenchon chce změnit Francii a její prezidentský systém na parlamentní, kde má prezident jen omezené pravomoci. Bývalý senátor a současný europoslanec chce odchod z NATO, omezení volného obchodu, vyšší zdanění bohatých nebo 32hodinový pracovní týden, podporuje legalizaci marihuany.

     

    Jean-Luc Mélenchon (60) Jean-Luc Mélenchon (60) | ČTK, EPA, Reuters

     

  • 5.Ostatní kandidáti

     

    François Asselineau (59)

     

    Překvapil schopností shromáždit 500 podpisů na kandidaturu. Bývalý člen Svazu pro lidové hnutí (UMP, dnešní Republikáni) založil v roce 2007 Lidovou republikánskou unii (UPR) a bojuje za vystoupení z EU a NATO, je označován jako krajně pravicový euroskeptik.

     

    Nathalie Arthaudová (47)

     

    Zastupuje krajně levicovou stranu Otevřený boj. V minulých volbách v prvním kole získala 0,56 procenta voličů. Profesorka ekonomie chce zrušit hranice a svrhnout kapitalismus.

     

     

    Nicolas Dupont-Aignan (56)

     

    Kandiduje za gaullistickou stranu Vzhůru, Francie (DLF). V minulých volbách získal 1,79 procenta hlasů v prvním kole. Bývalý člen UMP z něj vystoupil v roce 2007 po neshodách s Nicolasem Sarkozym a založil stranu Vzhůru, republiko (DLR), která se v roce 2014 přejmenovala na Debout la France (DLF). Chce zrušení eura a návrat franku. Poslanec a starosta města Yerres.

     

    Jacques Cheminade (75)

     

    Vůdce strany Pokrok a solidarita (S&P), kterou založil v roce 1996. Hlásá vystoupení z NATO, EU, eurozóny, návrat franku. V prezidentských volbách v letech 1995 a 2012 získal v prvním kole 0,28 a 0,25 procenta hlasů.

     

    Benoit Hamon (49, Socialistická strana, PS)

     

    Vcelku nenápadný politik zvítězil v primárkách socialistů oproti favorizovanému bývalému premiérovi Manuelu Vallsovi. Bývalý ministr školství byl v letech 2004–2009 poslancem Evropského parlamentu, je odhodlán prosadit v zemi minimální zaručený příjem ve výši 750 eur. Slibuje legalizovat marihuanu a zrušit opatření na podporu podnikání, která zavedl Valls. Chce, aby Francouzi zase „uvěřili v levici“ a hodlá se věnovat hlavně sociálním a ekonomickým otázkám. Poslední předvolební průzkumy mu ale šanci na postup do druhého kola voleb nedávají.

     

    Exministr školství Benoit Hamon, vítěz levicových primárek Exministr školství Benoit Hamon, vítěz levicových primárek | ČTK

santikxauz ( 19. dubna 2017 11:07 )

Diskutující na Blesku fandí Marine Le Penové.

Zobrazit celou diskusi