Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nechala i posmrtný vzkaz. Amber věřila navigaci, uvízla pět dní v poušti

Autor: Mii - 
27. března 2017
11:10

Studentka Amber VanHecke (24) na svůj výlet ze South Rimu v Arizoně už nikdy nezapomene. Poté, co se snažila podle své navigace dostat k vodopádům Havasu, zůstala uvězněná v místní poušti. Jejímu autu došel benzin. Civilizaci zkoušela kontaktovat pět dní.

Vše se odehrálo v národním parku Grand Canyon 12. března. Žena se snažila přesunout ze South Rimu k vodopádům Havasu, ale jelikož je oblast rozsáhlá a přesný směr neznala, rozhodla se k cestování použít Google mapy.

Ty ji ale zavedly na neexistující cestu. Zprvu to podle svých slov nepoznala proto, že všechny zdejší cesty jsou špatné a písčité. Nakonec jí ale došlo, že povrch, po kterém jede, není cesta.

„Plakala jsem. Bylo mi špatně“

Tehdy už ovšem bylo pozdě. I když následně prozkoumala oblast pomocí svého mobilu, už neměla dostatek benzinu dostat se z ní pryč. Začalo tak dlouhých 119 hodin, ve kterých se snažila vymyslet způsob, jak kontaktovat civilizaci a přežít. Na místě totiž nebyl signál.

„Zprvu jsem cítila ohromnou paniku. První den ale ještě šel. Opravdovou hrůzu jsem zažívala druhý a třetí den,“ popisovala svůj zážitek Amber pro americký kanál ABC, aby dodala: „Bylo mi špatně, plakala jsem. Neustále jsem přemýšlela, jestli mě někdo hledá. Nakonec jsem zjistila, že vzhledem k nějakému komunikačnímu šumu po mě nikdo nepátral.“

Záchranná služba jednala rychle

Amber byla tak vystrašená, že dokonce nahrála na svůj mobil vzkaz na rozloučenou pro svoji rodinu a kamarády. Situaci však nevzdávala. Sesbírala kameny a vytvořila z nich velký nápis HELP (pomoc), který bylo možné spatřit ze vzduchu.

Pátý den, kdy jí začínaly docházet voda a jídlo, se rozhodla vydat hledat mobilní signál. U svého auta nechala pro potenciální kolemjdoucí vzkazy a informace o směru, jakým se vydala. Toto rozhodnutí jí nakonec zachránilo život. Signál našla a kontaktovala místní záchrannou službu, která vyslala vrtulník, jenž ji pomocí nápisu HELP jednoduše lokalizoval. 

Po zdravotní prohlídce se ukázalo, že celý zážitek přežila v pořádku. Byla jen dehydratovaná a měla úžeh. „Pět dní jsem si myslela, že zemřu v poušti, a teď se snažím sedět ve škole a chovat normálně. Je to těžké,“ shrnula svoji situaci studentka.

Krátce po svém vysvobození založila crowdfundingovou kampaň, ve které vybírá peníze na uhrazení výdajů spojených s incidentem. Na oplátku za to lidem slibuje detailní vyprávění, jak se jí podařilo tak moc ztratit.

Podobnou situaci jako Amber zažil portugalský řidič v Brně. Navigace jej zavedla do neznámé oblasti:

Video Na 3,5 hodiny zůstal zaklíněný na brněnské Lesné portugalský řidič (60). Špatně ho navedla navigace. - MP Brno
Video se připravuje ...

nika70 ( 27. března 2017 19:25 )

Je potřeba číst i článek, nejen nadpis: Amber byla tak vystrašená, že dokonce nahrála na svůj mobil vzkaz na rozloučenou pro svoji rodinu a kamarády.

nika70 ( 27. března 2017 19:23 )

5 dní nabitý mobil? To je skoro utopie...

majojo ( 27. března 2017 16:58 )

A co takhle nakopat autora takhle zkurvené navigace do perdele? No, jelikož se to stalo v Americe, vřím, že děvče a její právníci už na tom pracují. A jelikož je to v Ämerice, věřím, že se z toho navigátor ledabyle vykroutí.

andorea ( 27. března 2017 15:12 )

Nechala i posmrtný vzkaz. ----- Takže přežila a nechala posmrtný vzkaz "Help", jo...?

agfor ( 27. března 2017 12:49 )

Holčina nezná základní pravidla - třeba, než někam vyjedu, zkontroluji si, kolik mám benzínu, nebo - vykašlu se na navigaci, vezmu si starou poctivou mapu(pokud se v nevyzná, ať nikam radši nejede).

Zobrazit celou diskusi