Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ani nenávistná hesla o islámu nepomohla: Wilders Nizozemce u voleb neoslovil

Autor: ČTK - 
15. března 2017
21:51

Nizozemské parlamentní volby dnes výrazně vyhrála Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho před nacionalistickou Stranou pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, která se o druhé místo dělí s dalšími dvěma stranami. Vyplývá to z prvních odhadů výsledků, jež zveřejnily televizní stanice po uzavřeních volebních místností ve 21:00. Postupné výsledky sčítání hlasů budou zveřejňovány průběžně během noci.

Rutteho strana podle odhadů získala ve 150členném parlamentu 31 křesel, zatímco Wildersova jen 19, která tak značně zaostala za očekáváním, že svede s lidovci těsný boj. Stejný počet 19 mandátů získaly ještě další dvě strany – Křesťanskodemokratická výzva (CDA) a Demokraté 66 (D66).

Poslední průzkumy před volbami ukazovaly, že by premiérova VVD mohla získat jen 27 mandátů a Wildersova PVV 24.

Výrazně si podle očekávání pohoršil dosavadní koaliční partner lidovců Strana práce (PvdA). Místo současných 38 poslanců by měl mít ve sněmovně jen devět zástupců.

Podle odhadů by se do zákonodárného sboru mělo dostat celkem 13 politických stran.

O účast ve volbách byl zjevně velký zájem. Údaje o počtu hlasujících, zveřejňované průběžně během dne, naznačují, že k volebním urnám zřejmě přišlo kolem 80 procent voličů.

Kurz eura reagoval na odhad výsledků nizozemských voleb dalším posílením. Vůči dolaru stoupl o 1,25 procenta na 1,0735 USD, nejvyšší úroveň od 2. února a navázal na svůj téměř jednoprocentní vzestup po rozhodnutí americké centrální banky. Všeobecně slabý dolar také po odhadu výsledků voleb dál klesl vůči švýcarskému franku.

Níže se můžete podívat na video, které se odehrává v holandském městě Rotterdam, kde došlo k nepokojům před tureckým konzulátem: 

Ivanek179 ( 16. března 2017 05:33 )

 Autora článku dost dobře nechápu. Wilders skončil druhý,oproti minulému volebnímu období si dost polepšil, má 19 křesel a toto má být neúspěch ve volbách?

fotrpjotr ( 16. března 2017 02:43 )

Dobře vám tak,živte ze svých daní příživníky.

escobar2011 ( 16. března 2017 01:42 )

S Nizozemím je ámen ... Rodilí Holanďané se stěhují pomalu, ale jistě do jiných zemí (stejně tak i mnoho Švédů). Ve Francii je občanská válka na spadnutí. Za 20-30 let nezůstane v Evropě kámen na kameni. Nezávidím dnešním dětem ...

velka_0 ( 16. března 2017 00:08 )

Vivat Wilders ! Kapitán Peroxid nemohl občany oslovit, jelikož si tam kolonialisté navezli statisíce muslimů, a ti ho nevolí. Muslimové tam žijí desítky let, proto jsou již tzv. namnoženi, páří se i s Nizozemci, takže ovlivňují mnoho lidí. Hanba Holanďanům, kteří nevolili Peroxida ! Kopou si jámu lvovou, kam je ti vrazi brzy nahází všechny, jak nám předváděl džihádista John a dosud tak činí jeho následovníci.

Zobrazit celou diskusi