Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Saúdové uspořádali první konferenci o ženách. Účastnit se jí ale směli jen muži

Autor: Mii - 
14. března 2017
21:51

Saúdská Arábie se rozhodla vyjít vstříc problému ženských práv v tamní společnosti a uspořádala historicky první konferenci jménem Quassim Girls Council, která má situaci začít řešit. Ženy na ni ale i navzdory názvu měly vstup zakázán. Jednání se účastnili pouze muži. 

Ultra konzervativní Saúdská Arábie je za své chování k ženám dlouhodobě kritizována. Podle Světového ekonomického fóra je 134. nejhorší zemí ze 145 v rovnosti žen a mužů, a jediným státem na světě, kde ženy mají zakázáno řídit vozidla a vlastnit řidičský průkaz.

Příslušnice něžného pohlaví také musí mít na veřejnosti mužský doprovod, tradičně manžela, bratra nebo otce, který jim dává povolení studovat, cestovat za hranice nebo uzavřít manželství.

Lepší zítřky?

I přes přísná pravidla však v zemi podle mnohých odborníků dochází ke změnám. Nedávno Saúdská Arábie oslavila svůj první Mezinárodní den žen a konference má být další snahou, jak začít genderovou nerovnost řešit. Její vznik inicioval saúdskoarabský princ Faisal bin Mishal bin Saud.

„V regionu Quassim se na ženy díváme jako sestry mužů, a proto cítíme zodpovědnost více se jim otevřít a poskytnout jim více životních příležitostí,“ řekl princ, jak informuje server BBC. Zároveň dodal, že je na konferenci pyšný.

Ženy se konference zúčastnily nepřímo. Na samotná jednání, která trvají tři dny, nemohou, ale sedí v druhé místnosti a vše sledují přes video.

Situace s ženskými právy je v Saúdské Arábii dlouhodobě kritizována. Obtěžování žen je časté:

Video  Muži obtěžují dvě mladé dívky v Saúdské Arábii.  - YouTube
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hanka666 ( 15. března 2017 02:39 )

Konference se mohli zučastnit jen muži. No to se tedy odvázali, to těm ženám fakt hodně pomůže. O čem chlapi diskutovali???Do kterého zajdou harému????

sakajeva ( 15. března 2017 00:56 )

Co si asi tak samotní chlapi mohou povídat o ženách? Bez ohledu na rasu a náboženství chlapi ženám nerozumí, je to nad jejich schopnosti. Možná to tam vypadá jako u nás v Česku v hospodě když přijde řeč na ženy.

hanka666 ( 14. března 2017 23:32 )

Jsou to nedodupaná a nadržená prasata.

587587 ( 14. března 2017 22:10 )

Jsou to kreténi. Středověk? Ne, spíše doba kamenná.

Zobrazit celou diskusi