Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Skandál konkurenta Le Penové: Dostal obleky za 350 tisíc z luxusního butiku

Autor: Mii, ČTK - 
13. března 2017
14:25

Ještě ani neodezněl skandál se zaměstnáváním své ženy a dětí a kandidát na francouzského prezidenta Francois Fillon, původně favorit, čelí skandálu dalšímu. Od svých přátel si totiž údajně nechával kupovat drahé obleky, informoval deník Le Journal de Dimanche. Fillon existenci obleků přiznal - brání se však, že se jednalo o dary a na těch nevidí nic špatného. Jenže nešlo o nijak levné obleky.

Obleky pocházely z luxusního pařížského obchodu Arnys a stály 13 tisíc eur (zhruba 350 tisíc korun). Problém je tak v tom, že překračují limit 4600 eur (zhruba 120 tisíc korun), který může ve Francii jednotlivec kandidátům během volební kampaně darovat.

Podle Le Journal de Dimanche (JDD) je ale problém ještě o něco většího rozsahu, jelikož Fillonovi kdosi v minulosti věnoval i další oblečení. Od roku 2012 údajně dostal ošacení v celkové hodnotě přes 1,3 milionu korun. V několika případech bylo oblečení uhrazeno v hotovosti, jindy zase šekem, tvrdí deník.

Fillon zveřejnění těchto informací odsoudil, i když přiznal, že obleky dostal. Média se podle něj „hrabou v odpadcích“ a udělaly si z něj „předmět štvanice“.

Zároveň odsoudil karikaturu jeho volebního soka Emmanuela Macrona, kterou o víkendu zveřejnila strana Republikáni na Twitteru. Bývalý bankéř zde byl vyobrazen se zahnutým nosem a cylindrem na hlavě.

„Jak daleko ještě zajdete?“ rozčiloval se Fillonův mluvčí Luc Chatel ve francouzském rozhlasovém vysílání s tím, že první kolo voleb je již za tři týdny. „Budete také zkoumat, jestli si jeho ruská babička někdy vzala půjčku a jestli má správně majetkové přiznání?“

Konec favorita voleb?

Francois Fillon je kandidátem strany Republikáni. Loni jasně vyhrál jejich primárky a dlouho byl považován za favorita prezidentských voleb. Od ledna ale čelí podezření, že jeho manželka a děti neoprávněně a s jeho vědomím pobíraly příjmy jako parlamentní asistenci.

Francouzský deník Canard Enchainé také nedávno uvedl, že Fillon si v roce 2013 půjčil od jednoho podnikatele 50 tisíc eur (1,4 milionu korun), jež zamlčel úřadům. Půjčku měl Fillonovi poskytnout miliardář Marc de Lacharriér a nechtěl žádné úroky.

Všechna tato obvinění způsobila, že jeho preference v průzkumech klesly na třetí místo za Marine Le Penovou a Emmanuela Macrona a dost možná jej nečeká postup z prvního kola prezidentských voleb 23. dubna do závěrečného duelu 7. května. Fillonovo odstoupení z kampaně chce 70 procent lidí včetně několika stranických kolegů.

Předvolební drama ve Francii: Proti Le Penové vyrazili do ulic demonstranti

provokaterka ( 13. března 2017 15:38 )

Škola z ODS od bývalé kantýnské Nečasové.

Zobrazit celou diskusi