Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

„Proč jste nedržela kolena u sebe?“ Soudce po otázce pro znásilněnou skončil

Autor: nka, ČTK - 
10. března 2017
13:01

Kanadský soudce, jehož kontroverzní výroky vůči oběti znásilnění vyvolaly skandál, ve čtvrtek odstoupil z funkce. Robin Camp se před třemi lety devatenáctileté oběti znásilnění zeptal, „proč prostě nemohla držet kolena u sebe“.

„Rád bych vyjádřil upřímnou omluvu všem, koho mé poznámky ranily,“ oznámil nyní už bývalý soudce v prohlášení podle serveru The Telegraph.

Krátce předtím přitom kanadská soudní rada oznámila, že Campovo chování bylo natolik „zjevně a hluboce poškozující“ soudcovskou nestrannost, že muž nemůže svoji funkci nadále zastávat. Pokud by tudíž Camp dobrovolně nerezignoval, stal by se prvním federálním soudcem, kterého kanadský parlament odvolal.

Video: Soudce Robin Camp přichází na slyšení před soudní radou:

Pobouření vyvolalo Campovo chování během procesu s obžalovaným ze znásilnění v roce 2014. Soudce se tehdy choval neadekvátně k poškozené ženě, které se zeptal: „Proč jste prostě nemohla držet kolena u sebe?“ Dívku také opakovaně označoval za „obžalovanou“ s tím, že „nevysvětlila, proč pohlavní styk umožnila, když k němu nebyla svolná“.

Žena vypovídala, že byla znásilněna na jednom večírku v koupelně nad výlevkou. Na to se Camp zeptal, proč „prostě neuhnula pánví, aby do ní muž nemohl vniknout“. Poté prohlásil, že „bolest a sex jdou někdy ruku v ruce“.

Obžalovaného muže pak zprostil obvinění. Mezitím ale odvolací soud tento verdikt zrušil a nařídil nový soudní proces.

Je to teprve potřetí, kdy kanadská soudní rada doporučila sesazení některého z federálních soudců. Ve všech případech soudci poté sami odstoupili.

Hrůzu zažila loni v srpnu dívka, kterou v pražském metru pronásledoval neznámý muž a chtěl ji znásilnit. Dívku zachránil až strojvedoucí:

yokky ( 10. března 2017 18:16 )

  soudce mnel 100 % pravdu,,protoze kdyz jsem videl tu znasilnenou ,,,tak ta si o to uplne rikala....jenze v kanada je situace dost vyhrocena,,,nesmis rict co j pravda,,,a bude horsi......

žanyn ( 10. března 2017 17:48 )

Dřív to bylo dle zákona jasné. Pokud žena nechtěla být znásilněna, bránila se tak, že to na pachateli bylo znát. A nakonec při znásilnění i na oběti. Nehledě že vždy jsou nějací svědci. Stejné je to i s oním "harašením". Za nucený polibek, či poplácání po pozadí následovala facka jako Brno. Při vážnějším obtěžování seřezání obtěžovatele otcem či milencem, někdy i okolními lidmi a to bez nároku na nějaký soud. A naopak křivá nařčení od ženy byla tvrdě stíhána a ne jen kosmeticky promíjena jako dnes. Dnes mnohdy stačí 3 křivá obvinění a s pomocí soudů je z ženy milionářka.

žanyn ( 10. března 2017 17:37 )

Všechny by hned řezaly. Ale copak byste uřízly těm učitelkám, co sexovaly s nezletilými kluky, když už chcete být objektivní. Anebo zašívat vaginu? Prostě jak vidno feministky na postupu.

sores ( 10. března 2017 16:16 )

Já bych zas navrhla ta bestie nadržená co znásilní, uříznout mu ptáka aby už neškodil! Je to dobytek a ne člověk bez IQ

Trochar ( 10. března 2017 14:08 )

Patrně nezaplatil slíbené a tak ho obvinila ze znásilnění.Nebylo by to poprvé.

Zobrazit celou diskusi