Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Smrticích injekcí je málo. Stát USA chce popravovat zastřelením a v plynové komoře

Mississippi chce popravovat zastřelením a v plynové komoře. Smrticích injekcí je nedostatek. (Ilustrační foto)
Mississippi chce popravovat zastřelením a v plynové komoře. Smrticích injekcí je nedostatek. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: nka - 
9. února 2017
23:00

Zákon povolující popravy zastřelením, na elektrickém křesle nebo v plynové komoře schválil parlament v americkém státě Mississippi. Smrticích injekcí, které jsou v současnosti jedinou legální metodou, je totiž nedostatek, a alternativní sedativa zatím nedostala zelenou. Nyní nařízení dostane k posouzení senát, napsal to britský web The Telegraph.

Dosud jedinou povolenou metodou popravy jsou v Mississippi smrticí injekce. Stejně jako další americké státy ale i Mississippi bojuje s jejich nedostatkem, protože farmaceutické firmy, které je vyrábějí, nesouhlasí s použitím léku k popravám.

Stát proto zvažoval použití jiných účinných látek jako prostředku k usmrcení. Čelí ale žalobě, že alternativní sedativa porušují ústavní zákaz krutých trestů. Žádné popravy se tak ve státě nekonaly už od roku 2012, i když na smrt čeká už 47 odsouzenců.

Schválení doplňkových popravčích metod je proto podle republikánského poslance Andyho Gipsona odpovědí na žalobu „liberálních, levicových radikálů“ a způsobem, jak obnovit výkon trestu smrti i v případě zákazu použití nových sedativ.

Popravy injekcí jsou povoleny v 31 amerických státech. Dva státy – Oklahoma a Utah – mají jako alternativní možnost popravu zastřelením. V osmi státech je přípustná poprava na elektrickém křesle, pět má povolenou plynovou komoru, ve třech legislativa akceptuje oběšení.

Během loňského roku bylo ve Spojených státech popraveno 20 lidí. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi