Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Stoupenci ISIS prý chystali v Moskvě novoroční útoky. Rusové s nimi zatočili

Autor: Alexandr Božilov - 
29. prosince 2016
21:30

Sedm těžce ozbrojených mužů zatkly na jihu země ruské bezpečnostní složky. Podle tajné služby FSB se jedná o radikály sympatizující s Islámským státem (ISIS), kteří chystali teroristické útoky v Moskvě. Záznam ze zásahu proti údajným teroristům zveřejnila ruská stanice RT.

„FSB ve spolupráci s ministerstvem vnitra překazila aktivity utajené skupiny příznivců ISIS v Dagestánu. Skupina plánovala teroristické útoky v Moskvě,“ stojí v oficiálním vyjádření FSB. Podle tajné služby dostávalo sedm mužů instrukce přímo od velitele ze Sýrie.

Jak je z videa patrné, bezpečnostní složky při následných domovních prohlídkách zabavily střelné zbraně, ruční granáty, velké množství nábojů a také složky potřebné k výrobě bomby. Podle agentury RIA Novosti plánovali islamisté tyto zbraně použít proti civilním cílům během novoročních oslav.

V Dagestánu nejde o nic výjimečného. V červnu tam například během přestřelky mezi bezpečnostními složkami a skupinou islamistů zemřeli čtyři policisté a devět radikálů. Severokavkazský region, který na západě sousedí s Čečenskem a Gruzií, na jihu s Ázerbájdžánem a z východu ho omývá Kaspické moře, je základnou islamistů. Například z hlavního města Machačkaly je to do iráckého Mosulu blíže než do Moskvy.

Machačkala Machačkala | maps.google.com

Celkově se bezpečnostním složkám podařilo na ruském území za tento rok zmařit 45 teroristických útoků, uvádí to Ruský protiteroristický výbor.

Podle stanice RT se prezident Vladimir Putin už dříve nechal slyšet, že nebezpečí, které představují  teroristické organizace pro ruské občany, je jeden z hlavních důvodů, proč se rozhodl vojensky podpořit syrský režim v boji proti terorismu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

montevideo ( 30. prosince 2016 10:10 )

To budou zase sluníčka ječet, jak se v Rusku porušují lidská práva !

fotrpjotr ( 30. prosince 2016 04:40 )

Tak to CIA není nadšená,ale oni zase něco vymyslí,aby poškodili Rusko.

prycsnima ( 29. prosince 2016 23:47 )

 Užijou si sibiř

lug70 ( 29. prosince 2016 23:14 )

A americký senátor McCain si s takovými "stoupenci" potřásal rukou a fotil na památku. Obama před pár dny Rusku vyhrožoval jakousi odvetou a zřejmě tu "odvetu" měli provést ti "stoupenci". Ruské tajné služby hold asi nejsou tak neschopné, jako ty americké, které si nedokáží ohlídat ani hlavní mocenské pilíře státu před ožralými ruskými mužíky z východních stepí.

asijo ( 29. prosince 2016 22:08 )

U nás by obvinili zásahovou jednotku,že amíky vycvičené ISIS omezují na svobodě.

Zobrazit celou diskusi