Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Němci obžalovali útočníky terorizující migranty a politiky. Bomby měli z Česka

Autor: ČTK, tmp - 
15. listopadu 2016
18:30

Německé státní zastupitelství obžalovalo sedm mužů a jednu ženu z členství v krajně pravicové teroristické skupině, která je podle něj odpovědná za pět bombových útoků s xenofobním či politickým motivem. Ke svým násilným akcím v Sasku používala takzvaná Skupina Freital dělbuchy dovezené z Česka, informovala v úterý německá média.

Obžalované ve věku 19 až 38 let německá policie zadržela už v dubnu ve Freitalu nedaleko Drážďan. Rozsáhlé razie se tehdy účastnilo přes 200 policistů.

Terčem jejich útoků byly azylové ubytovny ve Freitalu a v Drážďanech. Při jednom z nich na přelomu října a listopadu několik lidí podle prokuratury utrpělo řezná zranění od střepů. Skupina má podle obžaloby na svědomí i útok na kancelář postkomunistické strany Levice a také na auto jednoho z freitalských radních. Činy obžalovaní údajně spáchali v období mezi loňským červencem a listopadem.

„Jejich cílem bylo vytvořit atmosféru strachu a útlaku,“ uvedlo státní zastupitelství v tiskové zprávě.

Při svých akcích obžalovaní používali zábavní pyrotechniku, kterou si pořídili v Česku. Vyráběli z ní trubkové bomby a další výbušná zařízení.

Na českých tržištích je možné zakoupit i dělbuchy, které jsou v Německu nelegální. Německé úřady takovou pyrotechniku považují za vysoce nebezpečnou, neboť podle nich může i při správném zacházení způsobit ta nejvážnější zranění.

České dělbuchy si už dříve pořídilo i jiné krajně pravicové německé hnutí Oldschool Society (OSS).