Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Znásilněná dívka chtěla pomoc. Redaktorka ji zpražila: Buď ráda za kondom

Dívka se místo rady po znásilnění dočkala potupy. (ilustrační foto)
Dívka se místo rady po znásilnění dočkala potupy. (ilustrační foto)  (Autor: scom)
Autor: Alexandr Božilov - 
15. listopadu 2016
22:10

Časopis pro náctileté v Singapuru se ocitl pod palbou kritiky. Redaktorka totiž na žádost o radu znásilněné dívce odpověděla, že si za to může sama a může být ráda, že chlapec použil kondom.

Dívka, jejíž jméno zůstalo v anonymitě, chtěla od časopisu „Dear Kelly“ radu, jak se zachovat po znásilnění.  V dopise, který redakci zaslala, stojí: „Plánovala jsem se sejít s klukem, kterého jsem potkala… Byla jsem tak vzrušená a cítila se tak dospěle. Když jsem přijela, popadl mě a začal mě líbat. Odtáhla jsem se.“

Dívka však přesto souhlasila, že u chlapce zůstane přes noc. Netušila prý ale, co to bude obnášet. V dopise dále popisuje, že vypila velké množství vína, na které není zvyklá, a nebyla se tak schopná bránit. Ráno se prý probudila zmatená a nahá. „Tyjo, netušil jsem, že jsi byla ještě panna, zlato,“ měla být první slova, která po probuzení zaslechla.

Místo zastání a rady se však nešťastná dívka dočkala další rány. Redaktorka časopisu, která měla rubriku na starosti, totiž na její dopis odpověděla následovně: „Nemůžu ti pomoci, ale zajímalo by mne, jak můžeš být tak naivní? …Měla bys předpokládat, co se stane, když dívka souhlasí, že zůstane přes noc v domě s chlapcem a kromě nich tam není nikdo jiný… Můžeš být ráda, že použil kondom.“

Singapur je považováno za jedno z nejbezpečnějších míst na světě. Singapur je považováno za jedno z nejbezpečnějších míst na světě. | Reuters

Odpověď vyvolala vlnu nevole a časopis na sociálních sítích čelil řadě naštvaných komentářů. „Dear Kelly“ se nakonec prostřednictvím vyjádření autorky odpovědi, která se této rubrice věnuje už od roku 1996, omluvil.

„Velice se omlouvám, jestli moje odpověď byla přes čáru. Věřte mi prosím, že je mi velice líto teenagerů, které jejich nezodpovědné a naivní chování přivede do problémů. Zvolila jsem tuto formu odpovědi, abych se ujistila, že se pisatelka dopisu už nebude znovu chovat takto riskantně,“ stojí ve vyjádření redaktorky.

Singapur jako zóna bezpečí

Městský stát o rozloze Prahy a Brna dohromady problémy s kriminalitou nemá. Díky extrémně tvrdým postihům deliktů patří Singapur mezi nejbezpečnější země na světě. Známý je například zákon postihující odhození žvýkačky na chodník. Za ten „pachateli“ hrozí několik ran rákoskou. Za obchodování s drogami pak soud nemůže uložit nic jiného než trest smrti.