Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rusko manipuluje volbami v USA? FBI řeší padělky, které „potápí“ Clintonovou

Autor: ČTK - 
4. listopadu 2016
21:47

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v rámci prověřování možného ruského vměšování do amerických prezidentský voleb zkoumá padělané dokumenty, jejichž cílem prý bylo poškodit kampaň demokratické kandidátky Hillary Clintonové. V pátek o tom s odvoláním na zdroje blízké případu informovala agentura Reuters. Americká vláda v říjnu obvinila Rusko z odpovědnosti za hackerské útoky na servery Demokratické strany a z pokusů ovlivnit volby; ruský prezident Vladimir Putin nařčení odmítl.

Jeden z dokumentů se týká demokratického senátora Toma Carpera, který je členem senátního výboru pro vnitřní bezpečnost. V dopise adresovaném Clintonové jeho jméno a další náležitosti figurují tak, aby list vypadal jako pravý. „Nenecháme tě tyto volby prohrát,“ uvádí Carper v psaní, které je považováno za padělek. Carperova kancelář podle Reuters oznámila, že kopii dopisu předala FBI.

FBI v rámci vyšetřování zmíněného hackerského útoku, který podle vládních činitelů řídilo Rusko, vyzval činitele demokratů, aby předali kopie všech podezřelých dokumentů, které byly zveřejněny spolu s uniklými e-maily. Federální agentura záležitost odmítla komentovat, potvrdila ale, že přijala stížnost kvůli falešnému dopisu souvisejícím s volbami.

Představitelé tajných služeb podle Reuters mimo záznam prohlásili, že věří v kampaň podporovanou Ruskem, která má za cíl podkopat důvěryhodnost amerických voleb. Rozsah této snahy podle nich nemusí končit jen hackerskými útoky, ale může zahrnovat zveřejňování smyšlených důkazů o volebním podvodech či šíření nejrůznějších dezinformací. Rusko tato obvinění odmítá.

Prezidentské volby v USA 2016 na Blesk.cz ZDE

tgbg ( 5. listopadu 2016 07:20 )

Není divu že ti zločinci RUS mají vygumované mozky vždyt je tam tolik magorů co nemá vzdělání a šíří jen nenávist a oblbují národy a okupují a vraždí kam vstoupí tou jejich zločineckou demokracií která je plná násili,vžažd,drog,a válek

sovca ( 5. listopadu 2016 04:44 )

Kdyby amíci ty rusáky neměli,museli by si je vymyslet.Říká se že"podle sebe,soudím tebe". U nich to platí stoprocentně. Jsou rozlezlí po celém světě, kam vlezou,tam to rozšťourají,a potřebují to na někoho hodit. Ami je největší zlo na světě.

grandpen ( 4. listopadu 2016 23:08 )

Dalo se to čekat, Trump prohrával a přátelí se Puťou.

kiwi65 ( 4. listopadu 2016 23:00 )

 Amíci už jsou fakt tak vygumovaný že už neví kam střelit.Ať tam bude prezident kdo chce,tak ho bude ovládat CIA,a program?Vyhlásit minimálně 3-4 války a když se to pose.r.e tak se to hodí na spojence.Kdy už konečně přestanem dělat amíkům poskoka a začnem se starat sami o sebe?

dumik ( 4. listopadu 2016 22:27 )

ti amíci už fakt magoří

Zobrazit celou diskusi