Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Deset chlapců obvinilo recitátora koránu ze zneužívání. Má styky v politice

Íránský učitel koránu Saíd Túsí čelí obvinění ze zneužívání chlapců.
Íránský učitel koránu Saíd Túsí čelí obvinění ze zneužívání chlapců.  (Autor: Youtube/Mahmood Shahat)
Autor: ČTK, abo - 
4. listopadu 2016
10:50

Zpráva o obvinění jednoho z nejznámějších íránských recitátorů koránu ze zneužívání dětí vyvolala v Íránu pozdvižení. Několik obětí se totiž rozhodlo na tamní poměry k bezprecedentnímu kroku a svá obvinění zveřejnily. Perské redakci stanice BBC řekly, že se rozhodly promluvit veřejně, protože se spravedlnosti nedočkaly oficiální cestou, tedy prostřednictvím íránské justice.

 

Šestačtyřicetiletého Saída Túsího, který má kontakty v nejvyšších politických kruzích, obvinilo z útoku deset chlapců. Všichni jsou studenty koránu a pocházejí z rodin věřících.

Informace se poprvé k veřejnosti dostala minulý týden, když se několik z obětí obrátilo na zahraniční sdělovací prostředky. Túsí veškerou vinu popírá.

Jeden z chlapců BBC popsal, jak byl napaden ve veřejné lázni, když mu bylo 12 let. „Byl jsem v šoku a nechápal jsem, co se děje. Měl jsem strach to někomu říct, protože jsem se bál, že hanba padne na mne. Pak jsem ale zjistil, že mezi jeho studenty bylo mnoho takových případů. Rozhodl jsem se prolomit mlčení,“ řekl.

Zpráva o obvinění jednoho z nejznámějších íránských recitátorů koránu ze zneužívání dětí vyvolala v Íránu šok (ilustrační foto). Zpráva o obvinění jednoho z nejznámějších íránských recitátorů koránu ze zneužívání dětí vyvolala v Íránu šok (ilustrační foto). | EPA

Soud proces nejdřív zrušil

Z informací, jež nelze nezávisle ověřit, vyplývá, že Túsího ze zneužití obvinili jeho žáci před šesti lety. Muž se dostal před soud, ale proces byl zrušen. Další z chlapců řekl, že tehdy ztratil naději, že se dočká spravedlnosti. Mluvčí íránské justice Gholám Hosejn Mohsení Edžeheí řekl, že pro zahájení vyšetřování neexistoval dostatek důkazů.

V Íránu se podobné informace většinou nezveřejňují a případ vyvolal bouřlivou debatu na sociálních sítích. Rozhovor s oběťmi perské redakce BBC byl na komunikační síti Telegram zhlédnut 400 000krát.

„Další ostudná stránka v dějinách islámské republiky. Lidé jsou zneužíváni pod praporem víry a nikomu se za to nic nestane,“ napsal jeden z uživatelů sociálních sítí. „Kdyby oběťmi byly dívky, pak by je úřady obvinily z toho, že byly nepatřičně a provokativně oblečené. A řeklo by se, že lze útok pochopit. Jenomže v tomto případě jsou oběti muži a útočník člen nejvyšší rady koránu,“ napsal další.

Celá záležitost se podobně jako mnohé jiné v Íránu rychle zpolitizovala. Túsí má blízko k duchovnímu vůdci ajatolláhovi Alímu Chameneímu, jak připomněli jeho zastánci i odpůrci.

Túsí má blízko k duchovnímu vůdci ajatolláhovi Alímu Chameneímu. Túsí má blízko k duchovnímu vůdci ajatolláhovi Alímu Chameneímu. | ČTK

Šéf justice: Jsou to nevděčníci

„Túsí dostal mnoho cen, které uděluje duchovní vůdce. Využil svých kontaktů, aby se vyhnul stíhání,“ řekl BBC íránský právník a obhájce lidských práv Mohammad Mostafáí, který žije v exilu.

Túsí prohlásil, že kampaň, která je vedena proti němu, má ve skutečnosti poškodit duchovního vůdce a jeho konzervativní spojence.

Šéf íránské justice ajatolláh Sádek Amolí Lárídžání skupině, která vznesla proti Túsímu obvinění, pohrozil. Jde podle něj o „nevděčníky“ a upozornil, že všichni, kdo spolupracují s „nepřátelskými sdělovacími prostředky“, budou obžalováni.

Lidé mají teď o chlapce strach

Ve prospěch obětí se vyslovil prominentní poslanec Alí Mataharí, když řekl íránským sdělovacím prostředkům, že „je nepřirozené, jestliže vyšetřování obvinění trvalo tak dlouho“. „Stěžovatelé se kvůli těmto průtahům obrátili na zahraniční média a teď jsou obviněni z protirežimního smýšlení,“ sdělil.

Mnoho z těch, kteří hovořili s BBC – ať v rozhovoru, nebo písemně, se bojí o osud chlapců, kteří Túsího obvinili. Obětem sexuálního násilí, které o své zkušenosti promluví veřejně, v konzervativním Íránu hrozí další útoky.

„Musíme si uvědomit, že ty údajné oběti z toho a z té debaty na sociálních sítích nemusejí vyváznout se zdravou kůží. Nepřejí si dál žít v této společnosti?“ sdělil právník Abdassamad Choramšáhí, který žije v Íránu.

Ať už bude mít tento zveřejněný případ jakékoli důsledky, mnozí Íránci si díky němu položí závažné otázky týkající se lidí, k nimž se často uchylují jako k duchovním a morálním vůdcům. „To, že je někdo věřící, není zárukou morálky ve společnosti. V některých případech to poskytuje ochranu těm, kdo se chovají nemorálně a nelegálně,“ sdělil účastník diskuse Náder.