Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zastrašování a ignorování lidských práv: Austrálie zděsila zástupce OSN

Autor: Alexandr Božilov - 
19. října 2016
15:12

Australská vláda prý vytváří atmosféru strachu a ochránci lidských práv tam žijí pod neustálou hrozbou cenzury a perzekucí. To alespoň tvrdí zpráva pracovníka OSN, který znepokojivou situaci v Austrálii zkoumal. Australská vláda všechna nařčení odmítá.

Zvláštní zpravodaj OSN pro Austrálii Michael Forst, který v zemi dva týdny zkoumal situaci ochránců lidských práv, řekl stanici CNN, že byl šokován tím, v jakém stavu se země nachází. „Přijel jsem do Austrálie s představou, že jsou tam ochránci lidských práv v bezpečí. To jsem se ale mýlil. Vládnou tam některé praktiky, které se musí změnit.“

Forst ve své zprávě tvrdí, že aktivisté a novináři, kteří se zaměřují na pomoc migrantům, jsou často šikanováni, zastrašováni a v některých případech i perzekvováni. Jako příklad uvádí případ šéfa organizace Lékaři pro uprchlíky. Toho policie zatkla v letadle údajně za to, že neuposlechl příkaz člena posádky. Podle Forsta se mohlo jednat o politicky motivovanou akci.

Podívejte se, jak vypadá velký uprchlický tábor na ostrově Nauru, kam Austrálie umisťuje migranty a žadatele o azyl:

Video  Uprchlický kemp na tichomořském ostrově Nauru  - Reuters
Video se připravuje ...

Zpravodaj OSN také uvedl, že se s ním mnoho aktivistů odmítlo setkat, protože se obávali odvety ze strany úřadů. „Mnoho lidí mluvilo o atmosféře strachu a cenzury.“

Australská vláda ve svém prohlášení uvedla, že Forstův pohled je nevyvážený a že neodráží skutečnou situaci ochránců lidských práv v Austrálii. Za zpravodaje OSN se ale postavil ředitel Australského výboru pro lidská práva, který uvedl, že Forst popsal situaci naprosto přesně.

Varování OSN přichází jen pár dnů poté, co organizace Amnesty International (AI) obvinila australskou vládu z toho, že úmyslně špatně zachází s migranty a žadateli o azyl, které Austrálie umisťuje na ostrov Nauru. Podle AI mění australská vláda malý ostrov ve „vězení pod širým nebem“. Také tato obvinění smetli australští představitelé ze stolu. Podle premiéra Malcolma Turnbulla se jedná o „absolutně nepravdivá tvrzení“.

 

zemekf ( 19. října 2016 21:24 )

blázni patří do ústavů ......

noacojezase ( 19. října 2016 15:44 )

Australané si nepouští nelegální migranty na své území a umísťují je na ostrov, to si teda dovolují, brát kšefty neziskovkám.

Zobrazit celou diskusi