Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Masakr na vládním pohřbu v Jemenu: Raketa zabila přes 150 smutečních hostů

Autor: ČTK, ljš - 
8. října 2016
19:55

Nálet arabské koalice vedené Saúdskou Arábií zabil v sobotu nejméně 155 smutečních hostů pohřbu otce člena povstalecké šíitské vlády v jemenské metropoli Saná. Raketa, která zasáhla hlavní obřadní síň ve městě, také zranila 534 lidí. 

Raketa vypálená z letadla zasáhla a zničila budovu, v níž se právě konal pohřeb otce ministra vnitra. Svědci popisovali, jak vozy záchranné služby odvážejí zraněné, a místní tisková agentura Saba přinesla fotografie zohavených a zuhelnatělých těl. Mezi oběťmi je podle nejmenovaných vládních představitelů řada vojenských a bezpečnostních činitelů povstalecké vlády. 

Konflikt v Jemenu začal v březnu roku 2014, kdy šíitští povstalci s podporou Íránu obsadili metropoli Saná a začali zabírat další území na západě a jihu země. Loni v březnu do konfliktu vstoupila arabská koalice pod vedením Saúdské Arábie. Hájí zájmy jemenské vlády, která se na určitý čas uchýlila do exilu v Rijádu a loni se vrátila do Adenu na jihu země. Podle OSN již v bojích zahynulo přes 10.000 lidí, většinou civilistů.

prycsnima ( 8. října 2016 22:01 )

 No a co.

Zobrazit celou diskusi