Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Karimov měl velký pohřeb v muslimském stylu. Lékaři potvrdili úmrti na mrtvici

Autor: ČTK, kal, ula - 
3. září 2016
14:00

První prezident nezávislého Uzbekistánu Islam Karimov byl v sobotu pochován na hřbitově v rodném Samarkandu, kde spočívají i jeho rodiče. Uvedla to agentura Interfax. Vlastnímu pohřbu, který se uskutečnil podle muslimských zvyků, předcházela smuteční modlitba. Na náměstí před mešitou se jí zúčastnilo několik tisíc věřících.

Karimov vládl středoasijské zemi více než čtvrt století. Podle oficiální lékařské zprávy zemřel po mozkové mrtvici v pátek ve věku 78 let. Kvůli prezidentově úmrtí byl uzbecké úřady v zemi vyhlásily třídenní státní smutek.

„Ceremonie se odehrávala v rezidenci hlavy státu. V sále jsou přítomni vedoucí státní představitelé, zahraniční delegace, zástupci veřejnosti a médií,“ vylíčil z místa zpravodaj agentury Interfax.

Tisíce Uzbeků se za úsvitu seřadily podél hlavní dopravní tepny Taškentu, kterou na letiště projížděla pohřební kolona s tělem zesnulého prezidenta. Mnoho truchlících podle agentury Reuters vyprovázelo prvního prezidenta na poslední cestě květinami, převážně rudými růžemi.

Pohřeb uzbeckého prezidenta Islama Karimova Pohřeb uzbeckého prezidenta Islama Karimova | ČTK, EPA, Reuters

Obřad zahájil premiér Šavkat Mirzijojev, který byl pověřen uspořádáním pohřbu. To se vykládá jako silný signál, že by se mohl stát příští hlavou státu. Karimov podle oficiální lékařské zprávy zemřel po mozkové mrtvici v pátek ve věku 78 let. Samarkand se nachází přibližně 300 kilometrů na jihozápad od hlavního města.

Prezident vládl středoasijské zemi od roku 1989 a skoro polovina z 32 milionů obyvatel se narodila za jeho vlády.

Smrt nastala v pátek ve 20:55

Příčinou smrti osmasedmdesátiletého uzbeckého prezidenta Islama Karimova byla „akutní porucha prokrvení mozku (mrtvice), vedoucí k nezvratným změnám hlavního mozku a k selhání více orgánů“. Vyplývá to z lékařské zprávy o prezidentově skonu, kterou zveřejnila uzbecká vláda. Smrt podle zprávy nastala v pátek ve 20:55 místního času (v 17:55 SELČ), tedy přibližně hodinu před oficiálním oznámením.

Podle dokumentu byl Karimov v sobotu 27. srpna v ranních hodinách v bezvědomí převezen do nemocnice. Reanimace trvající 20 minut umožnila obnovit činnost srdce, nicméně prezident musel být v hlubokém bezvědomí napojen na umělé plíce. Vyšetření za účasti neurochirurgů, kardiologů a expertů na resuscitaci z předních klinik Ruska, Německa a Finska, zjistilo mrtvici s masivním krvácením.

Pohřeb uzbeckého prezidenta Islama Karimova Pohřeb uzbeckého prezidenta Islama Karimova | ČTK, EPA, Reuters

Prezidentovi selhávaly další orgány

Během intenzivní terapie ale pacientovi selhávaly další orgány. V pátek 2. září se ve 20:15 (17:20 SELČ) bez ohledu na snahy lékařů zastavilo Karimovovo srdce. Intenzivní pokusy o znovuoživení byly bezvýsledné a ve 20:55 (17:55 SELČ) byla konstatována smrt.

Kolem stavu osmasedmdesátiletého Karimova panovaly po celý týden dohady. Středoasijská regionální tisková agentura Fergana již v pondělí oznámila, že uzbecký prezident skonal. Ve čtvrtek upřesnila, že v pondělí nastala klinická smrt a prezident je od té doby napojený na přístroje.

Několik dní dohadů kolem smrti Karimova

V pátek agentura Reuters s odvoláním na tři diplomatické zdroje uvedla, že prezident zemřel, agentura Interfax následně zveřejnila a vzápětí stornovala zprávu o potvrzení prezidentova úmrtí. Až poté přišlo oficiální potvrzení Karimovovy smrti.

Úřady nejprve v neděli informovaly o prezidentově hospitalizaci s tím, že šéf státu bude potřebovat jistý čas na zotavení. V pondělí Karimovova mladší dcera uvedla, že otec utrpěl krvácení do mozku. Další mlčení úřady přerušily až v pátek - nejprve vláda připustila, že prezident je v kritickém stavu, a pak oficiálně oznámila jeho skon.

Karimov vládl Uzbekistánu tvrdou rukou od roku 1989, nejprve jako komunistický vůdce a po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 jako prezident. Sám se stylizoval do role ochránce stability v zemi, sousedící s neklidným Afghánistánem. Kritici ho obviňovali, že hrozbu islamistů využívá jako záminku k potlačení jakéhokoli disentu.

dumik ( 3. září 2016 14:18 )

 co je to za zprávu - měl pohřeb v muslimském stylu? byl to muslim, měli mu zavolat Halíka?

Zobrazit celou diskusi