Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Popálený hasič prodělal rozsáhlou transplantaci obličeje: Tvář dostal od 26letého cyklisty!

Autor: rc - 
25. srpna 2016
21:57

Jeho tvář děsila děti k smrti! Hasič Patrick Hardison (42) před patnácti lety vtrhl do hořícího domu, aby zachránil život jedné ženě. Budova se však zřítila a on sám v plamenech zůstal. Utrpěl fatální popálení obličeje, kvůli němuž se schovával před světem. Chuť do života mu vrátila rozsáhlá transplantace obličeje...

Bývalý hasič Patrick Hardison pocházející z města Senatobia v Mississippi byl hrdinou, který téměř denně riskoval svůj vlastní život, aby zachránil životy druhých. V roce 2001 byl přivolán k požáru domu, ve kterém zůstala uvězněna žena. Když se jí však pokusil zachránit, došlo ke zřícení budovy. Patrick utrpěl strašlivé popálení obličeje, kvůli němuž přišel dočista o tvář.

V průběhu dvanácti let prodělal 71 náročných plastických operací. Otec pěti dětí se po celou dekádu bál vycházet ven. „Děti křičely a brečely, když mě viděly,“ řekl pro The Sun. „To je horší než smrt,“ dodal. Život mu však naprosto změnila transplantace obličeje, nejrozsáhlejší, která byla doposud provedena. „Teď jsem normální chlápek jdoucí po ulici,“ říká šťastně Patrick. „Ráno normálně vstanu, dám si sprchu a jsem připravený na další den. Před transplantací jsem se každý den probudil a přemlouval sám sebe, abych šel a čelil světu,“ řekl Patrick pro The Sun.

Díky operaci, která se konala loni v dubnu, Patrick znovu normálně vidí, slyší a dýchá. Dokonce znovu usedl za volant a svou rodinu vzal do Disney Worldu, kde si po patnácti letech užíval vodních radovánek.

Náročná transplantace, kterou provedl doktor Eduardo Rodriguez, trvala 26 hodin. Patrick dostal tvář muže jménem David Rodebaugh (†26), který tragicky zemřel při nehodě na kole. Patrick se s novou tváří pořád sžívá.

Na novou tvář otce si zvyká i jeho dcera Alison (21). „Když jsem přišla do pokoje, nevěděla jsem, co říct. On mě objal a naše tváře se dotkly a ta jeho byla tak teplá. Cítila jsem něco, co jsem necítila dlouhých 14 let,“ řekla pro The Sun.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi