Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Anděl z Nanjingu“ utěšuje sebevrahy. Číňan zachránil přes 300 životů

Autor: mib - 
29. srpna 2016
05:50

Lidi doslova odtrhává od zábradlí, aby nespáchali sebevraždu. Na tři sta z nich se mu už podařilo zachránit. Číňan Chen Si jezdí každý víkend víc než jedenáct let pomáhat nešťastným duším na most přes řeku Jang-c’-ťiang. To je nejčastější místo sebevražd na světě.

„Vypadáte špatně. Není vám dobře? Pozoruju vás delší dobu, můžu pomoci? Nejsem zloduch, dělám tu dobrovolníka,“ vysvětluje v dokumentu Angel of Nanjing (v překladu Anděl Nanjingu, pozn. redakce) dobrovolník Chen Si jednomu z lidí postávajících u zábradlí.

„První dva roky mě mlátili do obličeje a proklínali,“ popsal reportérům. Ale ani to ho neodradilo a pokračoval ve své misi. Teď už je to více než jedenáct let, co zachránil prvního člověka z Nanjingského mostu. Ten se nachází v Nanjingu, hlavním městě provincie Ťiang-su na východě Číny, a je neblaze proslulý vysokým počtem sebevražd. Více než tři sta pokusů ale dokázal Chen Si odvrátit.

„Lidi na mostě zachraňuju proto, že v nich chci probudit víc zodpovědnosti a lásky, aby se starali jeden o druhého. Nejdůležitější v záchraně lidského života, je vyjednávat s nimi poté, co je od sebevraždy odradím,“ vysvětlil Chen.



Pronajímá proto dům, ve kterém si ti, co chtěli ukončit svůj život, mohou na pár dní odpočinout a mohou využít služeb psychologa. Zároveň se jim snaží pomoci vyřešit jejich problémy.

„Vaše manželka dnes chtěla na mostě spáchat sebevraždu. Snažíme se tu, aby vaše rodina dobře fungovala, a to nejen kvůli vaší dceři,“ popisuje Chen v dokumentu manželovi jedné ženy, která chtěla své trápení ukončit. Místo toho ji dobrovolník přesvědčil, aby s ním odjela do improvizovaného terapeutického centra.

Dobrovolník, co si na to, aby mohl pomáhat, musí vydělat

Aby si Chen Si mohl dovolit dělat o víkendu dobrovolníka, v týdnu musí normálně pracovat. Věnuje se logistice. „Šéf mě může vyhodit z práce, nebo co hůř, můžou mi dojít peníze a nebudu moct tuhle misi dokončit,“ uzavřel Chen.

Neuvěřitelný příběh Chena Si představil cenami ověnčený dokumentární film, který natočil Jordan Horowitz a Frank Ferendo. Ti také zprovoznili web, skrz který mohou lidé Chena finančně podporovat. Dokument vyhrál na patnáct filmových soutěží z celého světa.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi