Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pilota českého balónu smrti chytli čtyřikrát opilého za volantem: Byl ve vězení, o licenci ale nepřišel

Autor: lm - 
2. srpna 2016
10:13

Auto řídit nemohl, ale balón vesele pilotoval! Alfred Nichols (†49), který řídil horkovzdušný balón, při jehož sobotním pádu zahynulo v Texasu 16 lidí, byl pro policisty známá firma. Čtyřikrát ho obvinili z řízení pod vlivem alkoholu a dvakrát dokonce skončil v kriminálu!

Horkovzdušný balón se zřítil v sobotu okolo 7:40 místního času (14:40 SELČ) u texaského města Lockhart vzdáleného asi 45 kilometrů jižně od Austinu. Zahynulo v něm 16 lidí. Vyšetřování jedné z nejtragičtějších nehod svého druhu už potvrdilo, že v balonu hořelo a že stroj zasáhl dráty elektrického vedení. Provazy spojující koš s balonem se přetrhly a vypuštěný balon se našel asi kilometr od zříceného koše. Balón pocházel od české firmy Kubíček, která s americkými vyšetřovateli spolupracuje. Havarovaný balon podle předběžné prohlídky neměl technické problémy. Pozornost se tak upíná k pilotovi.

Balón v době tragédie pilotoval 49letý Alfred Nichols, který měl ale nejeden škraloup v trestním rejstříku. Policisté ho nachytali celkem čtyřikrát opilého za volantem, v roce 2000 dokonce skončil v kriminálu kvůli drogám. Za mříže se pak vrátil, když porušil podmínku. Policisté ho totiž znovu nachytali opilého za volantem. Kvůli alkoholu samozřejmě přišel o řidičák, pilotní licence mu ale zůstala. Zákony v oblasti pilotování balónů jsou totiž na rozdíl třeba od letadel značně vágní.

Devětačtyřicetiletý Nichols čelil v minulosti mnoha stížnostem klientů, které se datují od roku 1997. Jejich lety měly být údajně na poslední chvíli zrušeny bez finanční náhrady. V roce 2013 ho žalovala jedna pasažérka za to, že se zranila, když Nichols nouzově přistál na předměstí St. Louis.

Expřítelkyně se ale pilota zastala a uvedla, že Nichols nikdy balón opilý nepilotoval, a navíc už čtyři roky nepil. „Bezpečnost ostatních lidí byla jeho prioritou,“ uvedla. Na obranu pilota se postavil i jeho kamarád a spolubydlící Alan Lirette. „Byl to skvělý pilot,“ sdělil.

Podle americké balónové asociace jde o vůbec nejtragičtější zaznamenanou nehodu svého druhu na západní polokouli. V celosvětovém měřítku byl poslední nehodou s ještě větším počtem obětí pád balónu v egyptském Luxoru, kde v roce 2013 přišlo o život 19 lidí. NTSB zaznamenala v USA od roku 2011 60 nehod horkovzdušných balónů, z toho šest s několika mrtvými.

NTSB v roce 2014 marně žádala americký Federální úřad pro letectví (FAA) k zpřísnění podmínek pro provoz balónů převážejících větší množství lidí. FAA to odmítl s tím, že rizika jsou nízká.

 

noacojezase ( 2. srpna 2016 19:51 )

Pilota českého balónu smrti chytli čtyřikrát opilého za volantem, to je evidentní chyba českého výrobce.

dfghjk ( 2. srpna 2016 11:38 )

A máme zde další "něco smrti", tentokrát balon smrti. Správně blesku, jen tak dál. Jinak jsem jako správný vlastenec hrdý na to, že balon smrti je český produkt, neboť skutečnost, že se české balony smrti prosazují i na náročném americkém trhu, je známkou nejvyšší kvality.

Zobrazit celou diskusi