Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Papež se v Osvětimi pomodlil v cele smrti. František navštívil vyhlazovací tábor

Autor: ČTK, mb - 
29. července 2016
11:30

Papež František v pátek jako třetí hlava katolické církve navštívil nacistický vyhlazovací tábor v Osvětimi. Dopoledne prošel pod nechvalně proslulou bránou s nápisem Arbeit macht frei (Práce osvobozuje). A po prohlídce místa, kde nacisté zavraždili přes milion lidí, se setkal s několika pamětníky, kterým se podařilo vyhlazovací mašinerii přežít.

Poté co papež prošel táborovou bránou, ho auto převezlo k domům, v nichž byli vězni v Osvětimi drženi. František se následně pomodlil v cele smrti, v níž pobýval františkánský mnich Maximilian Kolbe, který byl v nacistickém táboře před 75 lety zavražděn. Zapálil také svíci u takzvané zdi smrti, kde byli vězni v táboře popravováni.

Po prohlídce vyhlazovacího tábora se papež setkal s několika přeživšími. Zastavil se u každého z nich, potřásl jim rukama a políbil na obě tváře. S každým pamětníkem si také vyměnil několik slov.

František je třetím papežem v řadě, který do Osvětimi přijel. Na rozdíl od svých předchůdců, Poláka Jana Pavla II. a Němce Benedikta XVI., neměl ve vyhlazovacím táboře veřejné vystoupení, ale pouze se tiše modlil a rozmlouval s přeživšími.

Osvětim byla největším vyhlazovacím táborem, který nacistické Německo zřídilo, a stala se jedním ze symbolů holokaustu. V táboře přišlo o život 1,1 milionu lidí, převážně Židů. V lednu 1945 tábor osvobodila Rudá armáda.

Papež František je v Polsku na pětidenní návštěvě, která potrvá do neděle. Dnes odpoledne se z Osvětimi vrátí do Krakova, kde se zúčastní křížové cesty se stovkami tisíc účastníků světových dnů mládeže, k nimž promluvil už ve čtvrtek.

james ( 29. července 2016 13:23 )

Tento člověk, byť šéf katolické církve, nemá v Osvětimi co pohledávat. Papež vítá i omlouvá zločiny muslimských migrantů na občanech evropských států. Islámské teroristické útoky jsou naprosto stejné zločiny proti lidskosti, jako byly ty německé v osvětimském nacistickém lágru a jeho filiálkách. Je to výsměch osvětimským vězňům. Nechápu, jak mohla polská vláda tuto krutou ironii dovolit.

abaron ( 29. července 2016 12:41 )

všetci mudrci sveta sa tam modlia, zapália sviečku, poznajú históriu ale ani jeden na svete nieje tak slušne vyhovaný aby povedal shalom keď prekročí prah dverí ... divné ... toľko múdrych a nevychovanci sú to v skutočnosti

Ruudazvostravy ( 29. července 2016 12:25 )

 Paráda,eště to tam mjel Papeš taki vičoudit kaďákem,abi aš tam přýdou tý první přyčmoudilcy s Afriki,vyděly,že sou tam výtaný a že ten plin a kafylérka budou zaplacený tentokrát s těch europskejch fondů.

Zobrazit celou diskusi