Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vzala si ženu, proto musí vrátit kněžský titul: Dcera Desmonda Tutua v problémech

Autor: ČTK - 
25. května 2016
07:32

Dcera jihoafrického emeritního arcibiskupa a nositele Nobelovy ceny za mír Desmonda Tutua se vzdala kněžského titulu kvůli svému sňatku se ženou. Anglikánská církev obecně homosexuální svazky neuznává, v JAR jsou ale sňatky osob téhož pohlaví povoleny již deset let.

Jihoafrická anglikánská církev je podle britského deníku The Guardian v názoru na homosexuální sňatky rozdělena. „Biskup (Kapského města) dostal instrukce, aby mi sebral licenci. Rozhodla jsem se, že se jí radši vzdám, než aby mi byla odebrána,“ řekla reverendka Mpho Tutu-van Furth místnímu tisku.

Arcibiskup Thabo Makgoba se přitom podle listu The Guardian staví k této otázce vstřícně. „Překonali jsme sankce kvůli apartheidu i kvůli svěcení žen na kněze, můžeme udělat totéž s lidskou sexualitou,“ prohlásil již dříve Makgoba. Letos v lednu ale anglikánská církev například potrestala svou odnož v USA za to, že od loňska uznává sňatky osob stejného pohlaví.

Tutu byla na kněze anglikánské církve vysvěcena v lednu 2004 v USA. Civilní sňatek uzavřela s Holanďankou Marceline van Furthovou loni v prosinci v Nizozemsku. Obě mají děti z předchozích svazků. Také Desmond Tutu, který byl v letech 1986-1996 prvním černošským arcibiskupem Kapského města sňatky homosexuálů podporuje.

Odmítl bych jít do homofobního nebe. Řekl bych pardon, ale raději půjdu jinam,“ řekl Tutu před lety. Dnes čtyřiaosmdesátiletý Desmond Tutu proslul především jako bojovník proti apartheidu, za což dostal v roce 1984 Nobelovu cenu za mír. Angažoval se ale i v boji proti chudobě a AIDS či za práva žen.

Zobrazit celou diskusi