Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Homosexuály rozsekal mačetou. Bangladéš zadržel fanatického islamistu

Autor: ČTK - 
15. května 2016
20:50

Bangladéšská policie v neděli zadržela islamistického radikála, kterého podezřívá z dubnové vraždy bojovníka za práva homosexuálů a jeho přítele. Útoky islamistů proti obhájcům lidských práv, menšinám či liberálním kritikům radikalismu jsou v Bangladéši téměř na denním pořádku, informovala agentura Reuters.

Pětatřicetiletého vydavatele prvního bangladéšského časopisu pro komunitu homosexuálů a transsexuálů, který vychází od roku 2014, a jeho pětadvacetiletého přítele rozsekali útočníci v dubnu v Dháce mačetou.

K útoku se přihlásila skupina Ansar Islám (Stoupenci islámu), která je součástí organizace al-Káida na Indickém poloostrově. Své oběti tehdy radikálové označili za „průkopníky homosexuality v Bangladéši, kteří pracovali dnem i nocí na jejím šíření“.

V souvislosti s vraždami ve čtvrtek bangladéšská policie zadržela sedmatřicetiletého muže, kterého představila veřejnosti na tiskové konferenci. Podle dřívějších informací médií bylo ale útočníků pět až šest.

Vraždí mnichy i humanitární pracovníky

V této muslimské zemi se 160 miliony obyvatel se v poslední době množí útoky na liberálně smýšlející lidi, příslušníky menšin, blogery, vysokoškolské učitele či zahraniční humanitární pracovníky.

V sobotu byl v jižním Bangladéši v chrámu zabit pětasedmdesátiletý buddhistický mnich.

K některým z útoků se přihlásila odnož takzvaného Islámského státu (IS). Bangladéšské úřady ale odmítají, že by v zemi hnutí IS nebo síť al-Káida působily. Za útoky jsou prý místní radikální islamistické buňky. O jejich napojení na blízkovýchodní teroristické skupiny pochybují i zahraniční experti.

Kromě radikálů trápí oblast i přírodní katastrofy:

308win ( 15. května 2016 21:46 )

Nechcou tam zajet Sluníčka z celé Evropy a učit je jak se Začlenit do společnosti. Určitě by tím prospěli minimálně většinovému obyvatelstvu starého kontinentu.

Zobrazit celou diskusi