Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Argentina žene k soudu exprezidentku i bývalé ministry. Kvůli podvodu

Autor: ČTK - 
14. května 2016
08:08

Bývalá argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová byla v pátek obviněna z podílu na prodeji několika miliard dolarů centrální banky, jehož smyslem bylo podpořit nestabilní argentinskou měnu. K transakcím došlo údajně v posledních dnech její vlády, informují zahraniční média.

 

Kromě Fernándezové Kirchnerové byl obviněn také někdejší ministr hospodářství Axel Kicillof, bývalý prezident centrální banky Alejandro Vanoli a dalších 12 někdejších činitelů. 

Federální soudce Claudio Bonadio uvedl, že je „nemyslitelné, aby finanční operace této důležitosti“ byly prováděny bez schválení nejvyšších politických a ekonomických představitelů s rozhodovací pravomocí ve vládě. 

Podle Bonadia přišel stát tímto postupem o 5,2 miliardy dolarů (124,3 miliardy Kč). Prodej dolarů také vedl k prudkému poklesu rezerv centrální banky. 

Pokud se vina prokáže, hrozí obviněným pět až 20 let vězení. Fernándezová Kirchnerová veškerá obvinění odmítá a prohlašuje, že je obětí politického pronásledování. 

V roce 2019 by mohla opět kandidovat

Exprezidentku, která skončila v úřadu v prosinci po osmi letech vládnutí, prokuratura již dříve obvinila z praní špinavých peněz a zpronevěry financí. 

Kritici Fernándezové Kirchnerové již dříve vyčítali špatné řízení ekonomiky země, které mělo za následek zhoršování hospodářské situace. Politika Fernándezové Kirchnerové se vyznačovala výraznými státními zásahy do ekonomiky včetně zestátňování klíčových podniků a soukromého penzijního systému, kontrolou měny nebo obchodním protekcionismem. 

Fernándezová Kirchnerová v prosinci podle ústavy již nemohla usilovat o třetí mandát, mohla by ale opět kandidovat v prezidentských volbách v roce 2019.

1940 ( 14. května 2016 10:38 )

No jestli nebude hlavní problém v tom, že byla zvolena všeobecnou volbou, tedy bez kšeftování politických stran a vlivu zvenčí. Ono vždy obvinění z "údajného" činu smrdí. Která zahraniční média ji mohou obviňovat za to, že stát začal znárodňovat klíčové podniky hospodářství a soukromé penzijní fondy ? Zkuste hádat

1clovek ( 14. května 2016 08:37 )

ale nejsou, na všechny se dostane

1clovek ( 14. května 2016 08:34 )

Sama sebe budeš soudit.

Zobrazit celou diskusi