Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rozdělil její siamská dvojčata: Dal mým synům šanci na život, říká matka

Autor: dce - 
6. února 2016
16:49

Je to už téměř devět let, co lékař na Slovensku oddělil siamská dvojčata Marka a Miška. Dva chlapci ovšem po pár týdnech zemřeli. Jejich matka ovšem na lékařovo rozhodnutí vzpomíná v dobrém.

Bylo 10. dubna 2007, když se Marianně Müllerové ze Slovenska narodila siamská dvojčata. Chlapci Marek a Miško byli srostlí hrudníkem a břichem. Lékař Vladimír Cingel se je ovšem v září rozhodl oddělit. Operace trvala 19 hodin a byla úspěšná. Komplikace přišly po pár týdnech. Marek zemřel 4. října a Miško v pátek 9. listopadu na multiorgánové selhání.

Sám doktor Cingel provedl oddělení siamských dvojčat po dvou letech znovu. Jedno z dětí zemřelo při zákroku, druhé na masivní krvácení o něco později. Přesto se nevzdával. Smrt ho náhle zaskočila ve věku 54 let. Podle serveru Novýčas.sk dostal infarkt.

Marianna Müllerová, matka dvojčat, na něj vzpomíná jen v dobrém. „Pan doktor Cingel pro mě vždy zůstane člověkem, který mi dodal sílu a víru v život mých dětí. To, že zemřel tak náhle, mě neskutečně zaskočilo. Byl při mých životně důležitých rozhodnutích. Spolu s námi věřil, že se oddělení mých synečků podaří. Byl neskutečně lidský,“ vzpomíná Marianna Müllerová. „Uměl mi vždy citlivě vysvětlit, co nás čeká. Prožíval s námi naši bolest při ztrátě synů. Byl prostě člověkem, který dal šanci mým synům.“

Marianna s doktorem zůstala v kontaktu i v dalších letech. Cingel se radoval z jejích dalších zdravých dětí. Mluvili spolu před jeho odjezdem do Dubaje, kde chtěl vykonávat lékařskou praxi. „Navždy zůstane v našich srdcích. Byl to jeden velmi citlivý, obětavý a mimořádně lidský člověk. Prostě to byl Pan doktor,“ dodala Marianna.

Zobrazit celou diskusi