Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Strach z teroristů zkazil novoroční oslavu. Brusel radši zrušil ohňostroj

Slavnostní ohňostroj na uvítání roku 2016 v Bruselu nebude. Úřady ho kvůli teroristické hrozbě zrušily.
Slavnostní ohňostroj na uvítání roku 2016 v Bruselu nebude. Úřady ho kvůli teroristické hrozbě zrušily.  (Autor: Atomium.be)
Autor: ČTK - 
30. prosince 2015
20:40

Belgická metropole Brusel, kde sídlí i instituce Evropské unie nebo centrála NATO, kvůli teroristické hrozbě zrušila silvestrovský ohňostroj. Město nechce zbytečně riskovat, uvedl starosta Yvan Mayeur. V úterý zadrželi ve městě dvě osoby podezřelé z přípravy atentátu.

„Je lepší, když nebudeme podstupovat žádné riziko,“ uvedl starosta Mayeur. Situaci v hlavním městě úřady podle něj nadále prověřují. K rozhodnutí zrušit oslavu příchodu nového roku prý dospěl po konzultaci s ministrem vnitra. Loni podle starosty přišlo Silvestr do metropole oslavit asi 100 tisíc lidí. „Za těchto okolností nemůžeme zkontrolovat každého,“ uvedl Mayeur.

Belgický premiér Charles Michel uvedl, že rozhodnutí považuje v současné „nejisté situaci“ za ospravedlnitelné.

V úterý policie zadržela dvě osoby podezřelé z přípravy útoků ve jménu radikální organizace Islámský stát (ISIS) na „několika symbolických místech v Bruselu“, které měly být údajně spáchány ke konci roku. Později státní zastupitelství muže zadržené v oblasti Bruselu a Lutychu obvinilo z podílu na činnosti teroristické skupiny, verbování a řízení teroristů a z přípravy atentátů.

Do Bruselu vedly stopy teroristů z Paříže

Terči útoku mohli být podle prokurátora policisté či vojáci. Podle zdroje agentury AP mohlo být jedním z cílů také centrální historické náměstí Grande Place, kde příchod nového roku každoročně slaví řada lidí. Zbraně ani výbušniny policisté při domovních prohlídkách u zadržených ale nenalezli.

Zrušení silvestrovských oslav následuje více než šest týdnů po útocích v Paříži, kde islamisté zavraždili na různých místech 130 lidí a dalších nejméně 350 zranili. Stopy zavedly vyšetřovatele i do Belgie, kde někteří ze skupiny útočníků žili.

Podívejte se, jak v Bruselu slavili příchod roku 2015:

tymitaky ( 31. prosince 2015 11:12 )

Nač to komplikovat, stačí arabské nápisy, nebo máš problém naučit se cizí jazyk?

rumungro ( 31. prosince 2015 02:33 )

Po příkladu radních na Praze střed,tak i ti další v EU stahujou trenky.Jaký potom teda mají protiislamistický plán pro svůj národ?

barracuda.sro ( 31. prosince 2015 00:43 )

Svobodní občané v BRUSELU, konečně zvedněte hlavu a zastavte ten příval HRUZY, NEMOCÍ A ŠPÍNY CO SE NA vÁS VALÍ, A FRAU MERKEL JE P.IĆA NEMOCNÁ.

rumungro ( 30. prosince 2015 23:25 )

Radostný, kĺidný a ničím nezkalený nový rok 2016 přeje,Vaše Merkel.

Zobrazit celou diskusi