Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prsten sv. Johanky z Arku zpeněží ti, co ji upálili za kacířství. Britové

Autor: mb - 
28. prosince 2015
14:35

Deset tisíc liber (367 tisíc korun) – taková je vyvolávací cena prstenu sv. Johanky z Arku, kterou před 600 lety upálili Angličané. Ironií osudu se bude vzácný artefakt dražit v Londýně, hlavním městě Britů.

„Nepochybuji o tom, že se jedná o její prsten. Aby se prsten z 15. století naprosto shodoval s popisem šperku přímo od sv. Johanky z Arku… To už by musela být hodně velká náhoda. Jsme poctěni tím, že prsten můžeme nabídnout,“ prohlásil pro britská média Brett Hammond, šéf aukční síně Timeline Auctions.

Prsten popsala samotná sv. Johanka z Arku během soudního procesu, když byla obviněna z kacířství. Šperk dostala od svých rodičů a údajně ho měla na ruce, když se dotkla při jedné ze svých vizí sv. Kateřiny. Na prstenu měly být zkratky IHS (Ježíš) a MAR (Marie), což se perfektně shoduje s prstenem, který nyní budou dražit Britové. Nápisy v té době navíc nebyly běžné, daleko častěji prsteny zdobila např. vyobrazení svatých.

Podle odborníků byl prsten rozšířen, aby ho bylo možno nasadit na mužský prst. Mezi bývalé vlastníky patřil např. anglický král Jindřich VII a Timeline Auctions zaručují, že pravý původ prstenu mohou doložit dokumenty. Dražba proběhne v únoru a organizátoři předpokládají, že konečná nabídka se vyšplhá daleko výše než vyvolávacích 10 tisíc liber.

Sv. Johanka z Arku nebo také Panna orleánská se narodila v rodině sedláků, ale během svého života obdržela náboženské vize, při nichž viděla Ježíše a další svaté.

Bylo jí údajně sděleno, aby vyhnala Angličany z Francie a kupodivu přesvědčila šlechtice i krále, aby stanula v čele vojsk. V její přítomnosti Francouzi vyhrávali jednu bitvu za druhou, ale mladá dívka byla později zrazena a předána Angličanům, kteří ji za údajné kacířství v roce 1431 upálili. V roce 1920 byla katolickou církví prohlášena za svatou a stala se patronkou Francie.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi