Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Sultán zakázal slavit Vánoce. Kdo příkaz poruší, půjde až na pět let sedět

Autor: mb - 
22. prosince 2015
14:55

Pohádkově bohatý brunejský sultán Hassanal Bolkiah (69) zakázal v zemi slavení Vánoc. A to přesto, že pětina obyvatelstva nejsou muslimové. Kdo se zprotiví jeho vůli, tomu hrozí až 5 let vězení. Sultán sice zavádí v zemi právo šaría, ale jeho vlastní bratr má harém a užívá si na luxusní jachtě, kterou pojmenoval „Prsíčka“.

„Toto opatření má zamezit veřejnému a okázalému slavení Vánoc, to by mohlo poškodit víru muslimů,“ zdůvodnilo drakonický zákaz ministerstvo náboženství.

Imámové sultanátu zákaz také podpořili: „Někteří si mohou myslet, že se jedná o nedůležitou záležitost, ale to je omyl. Jako muslimové máme povinnost držet si odstup od slavení svátků jiných náboženství, protože by to mohlo narušit naši muslimskou víru,“ prohlásil dle britských médií jeden z hlavních imámů země.

Jenže problém je v tom, že zákaz se nevztahuje pouze na muslimy, ale na všechny obyvatele bez výjimky. V sultanátu žije zhruba 420 tisíc lidí, ale dvacet až 30 procent obyvatelstva vyznává buď křesťanství, nebo buddhismus.

Křesťanům je povoleno slavit Vánoce v soukromí za podmínky, že na to neupozorní své muslimské sousedy. Přes hrozící nebezpečí perzekuce se někteří přesto rozhodli Vánoce slavit „veřejně“ a svá fota sdílejí na internetu. V obavě před pomstou úřadů však schovávají tváře….

Na rozdíl třeba od Saúdské Arábie byla Brunej donedávna relativně tolerantní muslimskou zemí. Jeden z nejbohatších mužů na světě, brunejský sultán Hassanal Bolkiah však minulý rok ohlásil, že je v zemi třeba zavést právo šaría.

„Dnes děkuji Alláhovi za to, že zítra, 1. května 2014, zavádíme zákon šaría v první fázi. Další fáze budou následovat,“ prohlásil sultán. Druhá fáze byla zavedena letos, za pití alkoholu je provinilec zbičován, za krádež mu může být useknuta ruka. Poslední fáze má být zavedena příští rok. Urážka Mohammeda se trestá dle zákona šaría smrtí.

Orgie s mladými dívkami

Jenže kritici brunejského sultána poukazují na fakt, že přísné islámské zákony platí pouze pro masy. Bratr sultána Jefri Bolkiah (61) žije zcela neislámským způsobem. Vlastní luxusní jachtu, kterou pojmenoval „Prsíčka“ a též si vydržuje harém dívek z celého světa.

Američanka Jillian Lauren, která v harému sultána strávila celý rok, tvrdí, že bratr sultána prý pořádá párty, kde alkohol teče proudem a orgií se účastní sotva odrostlé děti – některým dívkám je údajně pouhých 15 let.

papik ( 24. prosince 2015 11:16 )

Největší vrazi jsou stejně američani, i přesto, že spousta lidí je zblblá propagandou, že veškerá jejich agenda je nutné zlo pro lepší zítřky, opak je pravdou - pro USA je nejdůležitější ovládat co největší kus světa a maximálně škodit Rusku. Lidé jsou pro americkou vládu jen čísly.

papik ( 24. prosince 2015 11:13 )

Protože zákaz ramadánu by tady stejně nikomu nevadil?

7481 ( 22. prosince 2015 21:50 )

Už aby byli vyhubeni jako potkani.To nejsou lidi ale vrazi kteří se neštítí ničeho.

jiri.k ( 22. prosince 2015 21:14 )

Měli bysme se muslimským světem inspirovat a protože tady vládne ateismus a křesťanství, měly by se zakázat ty muslimské zvyky, například pětkrát denně vystrkovat na lidi ty jejich trusnice, nebo ten jejich ramadán. Úplně nejlepší by ale bylo islám jako celek v civilizovaných zemích, jako xenofobní a nesnášenlivou sektu zakázat. Podle mého názoru byli fašisti proti koránistům naprosto neškodní a lidumilní beránkové.

jiri.k ( 22. prosince 2015 21:08 )

Ale kdepak, komunisté byli láskyplné holubice a jejich ideologie je proti islámským zvykům vlastně úplně normální.

Zobrazit celou diskusi