Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Totální kontrola médií princem Charlesem: Je to jak v Severní Koreji, hřmí novináři

Autor: mb - 
8. prosince 2015
21:08

Princ Charles (67) si diktuje před udělením rozhovoru nepřijatelné podmínky, a dokonce si rezervuje právo zastavit vysílání pořadu, pokud nebude spokojen. Je to doslova jako v Severní Koreji, zlobí se žurnalisté a požadují, aby princ Charles přestal vytvářet na novináře nepřípustný nátlak.

„Tyto podmínky jsou naprosto nepřijatelné. Každá veřejně známá osobnost a navíc placená z našich peněz – v tomto případě dokonce budoucí král – by se neměla schovávat před otázkami novinářů. Měli bychom poblahopřát kanálu Channel Four, že se vzepřel manipulaci královského paláce,“ prohlásil profesor Steven Barnett pro britský deník Independent.

Princ Charles po novinářích údajně chtěl, aby podepsali 15stránkový dokument, který jasně vymezuje, na co se mohou a nemohou ptát. Ve smlouvě je navíc uvedeno, že pokud se princi Charlesi nebude finální podoba rozhovoru z nějakého důvodu líbit, může prostě vysílání interview nedovolit. Drakonické podmínky novináře z Channel Four pořádně rozčílily, dohodou nepodepsali a vše zveřejnili.

Jede v tom celá královská rodina

Královský palác dlouho nemlčel a na kritiku odpověděl: „Podobné smlouvy jsou standardní při styku se všemi členy královské rodiny.“ Jenže podobná argumentace jen přihrála kritikům Buckinghamského paláce, kteří dlouhodobě poukazují na servilnost britských médií, pokud jde o reportování o královské rodině. Tak např. v roce 2012 Britové na rozdíl od svých francouzských kolegů nezveřejnili topless fotografie Kate, kterou novináři vyfotili bez podprsenky na soukromé pláži. Královský palác tehdy zveřejnění snímků označil za „neospravedlnitelné“. Francouzská média kontrovala tím, že členové královské rodiny nejsou od ostatních celebrit ničím výjimeční.

Zatímco Channel Four dohodu nepodepsal, ostatní britská i světová média se dušují, že si svou novinářskou objektivitu uhájila. BBC a CNN, které nedávno s princem Charlesem odvysílaly rozhovory, tvrdí, že poslední slovo při editování rozhovoru měli novináři. Britský SkyNews odmítl poskytnout na dané téma jakýkoliv komentář.

Graham Smith, šéf organizace Republic, která bojuje za zrušení monarchie, je ale jasně na straně Channel Four. „Tyto smlouvy vrhají stín na nezávislost našich médií. Kdokoliv, kdo podepsal tyto dohody, by se měl stydět,“ řekl Smith.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi