Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ISIS má na rukou další krev. Tvrdí, že popravil rukojmí z Norska a Číny

Autor: ČTK, všm - 
18. listopadu 2015
19:52

Radikální organizace Islámský stát ve středu oznámila, že zabila rukojmí norské a čínské státní příslušnosti, informovala agentura AP. Hnutí je pod zvýšeným mezinárodním tlakem po pátečním masakru v Paříži, při kterém zahynulo 129 lidí a k němuž se Islámský stát také přihlásil.

Podle AFP Islámský stát ve svém časopisu Dábik zveřejnil fotografie těl dvou údajných rukojmích se zkrvavenými obličeji a velkým červeným transparentem, na kterém je napsáno: "Popraveni poté, co byli opuštěni národy a organizacemi nevěřících." Název Dábik je odvozen od města v dnešní severní Sýrii, do nějž prorok Mohamed umístil rozhodující bitvu mezi armádami islámu a Říma.

Jedná se údajně o osmačtyřicetiletého Ole Johana Grimsgaard-Ofstada z Osla a padesátiletého konzultanta Fan Ťing-chueja z Pekingu. Fotografie obou mužů zveřejnil Islámský stát již v září ve svém online magazínu Dabiq. Pod jejich fotkami bylo napsáno "Norský vězeň na prodej" a "Čínský vězeň na prodej". Uvedl také sumu, kterou chce za jejich propuštění. Nabídka byla časově omezená.

Norská premiérka Erna Solbergová na středeční tiskové konferenci potvrdila, že je velmi pravděpodobné, že rukojmí norské národnosti byl svými vězniteli zabit. Grimsgaard-Ofstad byl údajně islamisty zadržován od ledna. "Jeho zabití odsuzujeme," uvedla premiérka s tím, že vláda se ještě snaží veškeré zprávy ověřit.

Radikální skupina IS ovládá rozsáhlé části severního Iráku a severní a východní části Sýrie. Loajální odnože má mimo jiné na egyptském Sinajském poloostrově nebo v Libyi.

 

vrahrychtar ( 18. listopadu 2015 17:40 )

Cinanu jsou 3(_!_) a Norove nam kradou deti. takze poprava probehla podle pravidel a urizle hlavy jsou platne

Zobrazit celou diskusi