Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Očištěný vězeň z Guantánama, který dostal odškodnění milion liber: Připojil se k ISIS!

Autor: haj - 
18. října 2015
13:07

Za podezření z terorismu ho zavřeli na vojenskou základnu Guantánamo. Strávil tam dva roky a pak byl propuštěn. Dokonce mu Velká Británie vyplatila i tučné odškodnění ve výši milionu liber. Nyní však Ronald Fiddler alias Jamal al-Harith (48) pomáhá v boji extremistům z Islámského státu.

Muž z anglického Manchesteru, vlastním jménem Ronald Fiddler, který se živil jako webový designer. V první polovině 90. let konvertoval k islámu a přijal nové jméno – Jamal Udeen al-Harith. Na podzim roku 2001 se vydal do Pákistánu, prý aby navštívil tamní náboženské oslavy. Celý svět tehdy řešil útok na Světové obchodní centrum v New Yorku a zbývalo posledních pár dní do spuštění operace Trvalá svoboda.

Právě v té době, 3. října 2001, al-Haritha zatkli vojáci Tálibánu nedaleko afghánsko-pákistánských hranic a obvinili ho, že je špionem Washingtonu a Londýna. Tehdy 35letý muž strávil asi dva týdny plné výslechů v zařízení pro politické vězně, než ho našli spojenečtí vojáci. Ti ho převezli do věznice v Kandaháru a v únoru 2002 pak na Guantánamo.

Nejdříve od něj Američané pouze chtěli získat informace o radikálech a zjistit, jakou mají taktiku a jak zachází se zadrženými osobami. V září 2002 se dokonce schylovalo k al-Harithově propuštění díky posudku, ve kterém stálo, že nebyl vůdcem Tálibánu ani členem al-Káidy. Jenže v červenci 2003 se situace změnila a v novém posudku zaznělo, že byl zadržený vyhodnocen jako spřízněný s al-Káidou. „Zadržený představuje vysokou hrozbu pro USA, jejich zájmy i spojence,“ objevilo se mimo jiné v dokumentu.

Jamal al-Harith nadále zůstal vězněm číslo 490 až do března 2004. Tehdy ho díky kampani tehdejší britské vlády spolu s dalšími čtyřmi vězni USA vydalo Velké Británii. Téměř okamžitě následovalo jeho propuštění na svobodu. Nakonec mu ještě Británie vyplatila odškodnění v hodnotě milionu liber.

Tato suma mu zřejmě přišla k duhu, jelikož kvůli pošramocené pověsti nemohl sehnat práci a podle jeho rodiny pro něj nebyla situace příjemná ani po psychické stránce. Zacházení Američanů popisoval jako kruté, nelidské a ponižující. „Bylo to velmi, velmi těžké období, ale snažil jsem se nemyslet na nic jiného, než že musím přežít,“ líčil své zážitky Jamal.

Jamal al-Harith také dlouho usiloval o očištění svého jména. Toužil potrestat všechny, kdo měli jeho internaci na svědomí. Jeho touha po pomstě byla možná až tak silná, že zcela zanevřel na svou vlast, a připojil se k džidádistům.

Jeho manželka (33) totiž exkluzivně pro televizi Channel 4 přiznala, že už před časem odjel Jamal do Sýrie. Zoufalá žena se dokonce pokusila manžela přesvědčit k návratu a vystopovala ho v Rakce. Nejenže s ní choť neodjel, dokonce jí po dobu deseti měsíců bránil v tom, aby se vrátila do Evropy. Teprve letos v červnu se jí povedlo utéct.

Podivné ovšem je, jak mohly britské úřady ztratit povědomí o pohybu al-Haritha a dopustit, aby do Sýrie unikl. „Musíme zjistit, jak k této cestě mohlo dojít, aniž by o tom britská vláda věděla,“ uvedl pro britský Daily Mail minulý čtvrtek Keith Vaz z komise britského ministerstva vnitra.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mariepaska ( 11. září 2016 08:09 )

vymazat z povrchu zeme uplne zrusit aby se onich jen mluvilo v minulem case

pekaaaros ( 18. října 2015 16:50 )

že chudák Evropa. Ty vůbec asi nevíš, do čeho ses narodil. Jestli si myslíš, že žiješ na panensky čistém kontinentu s historií kladných hrdinů, tak se prober. Máme kvůli vlastním předkům takový ALE TAKOVÝ máslo na hlavě, že se to s námi poveze.

turan ( 18. října 2015 16:47 )

To všetko je tým že trpíme na falošný "humanizmus",keby ho Amíci rovno postavili k múru mohli zachrániť pár slušných ľudí!A vraj nie sú nebezpeční vazni z Guantanáma,keď nám troch pridelili!

frantaklika ( 18. října 2015 16:37 )

a taky vše může být úplně jinak, ale nedivil bych se kdyby západ vůbec neměl přehled kdo pro koho pracuje. Hlavně mně pobavil ten úspěch posledního samitu..Turci dostanou 3 mld. EUR a už tu nepřiběhne ani islámská myš

majojo. ( 18. října 2015 15:10 )

No, ono občas za pár tisíc let nastane stěhování národů. Akorát my zůstanem na svém místě, protože fakt neznám národ ani pronárod, kterej by se do tý naší zadele hrnul.

Zobrazit celou diskusi