Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kapitán letadla se 147 cestujícími zemřel za letu. Letuška ho oživovala marně

Letadlo společnosti American Airlines (ilustrační foto)
Letadlo společnosti American Airlines (ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
5. října 2015
20:12

Mayday mayday, letadlo společnosti American Airlines se dostalo do potíží. Na jeho palubě při letu z Phoenixu do Bostonu zemřel sám kapitán. Ostatní personál se mu marně snažil pomoci, jeho život zachránit nedokázali. Letadlo se 147 pasažéry naštěstí přistálo v pořádku.

O pondělní smrti kapitána letadla A320 informovala televize CNN. Na palubě bylo v tu chvíli celkem pět členů posádky a 147 cestujících. Spoj na lince z Phoenixu do Bostonu však stihly nečekané problémy. Podle televize nespecifikovaly oficiální zdroje, jaká byla příčina pilotova úmrtí. CNN uvedla, že šlo o následky nemoci.

Kapitána se snažila oživit vyškolená letuška s odbornou lékařskou průpravou (údajně bývalá zdravotní sestra). Bohužel marně.

Letadlo nouzově přistálo v městě Syracuse ve státě New York. Jedna z cestujících v reakci na tragédii na Twitteru napsala: „Život je krátký. Dělejte, co milujete, než bude pozdě.“ Louise Anderson se přitom v tu chvíli vracela ze závodu, označovaného jako Spartan Race, který je oblíbený i v USA.

Jak upozornil britský Daily Mail, řídící věži oznámil kapitánovy zdravotní problémy první důstojník, tedy kopilot. Právě jemu se patrně podařilo bez problémů přistát. Mluvčí American Airlines uvedla, že je letecká společnost z této smutné události „neuvěřitelně zarmoucena“ a zaměřila se nyní prvořadě na pomoc rodině a kolegům pilota. Cestující pak dokázala společnost dopravit po několikahodinovém zdržení do cílové stanice. V Bostonu letadlo přistálo zhruba půl hodiny po pondělním poledni.

pjotri ( 6. října 2015 21:34 )

Ze by se nenasel mezi 147 cestujicimi ani JEDEN doktor? Doktori s sebou vetsinou tahaji ruzny leky a urcite by byla prvni pomoc od doktora lepsi, nez od byvale sestry. Ale vzhledem k tomu, ze se o tom cestujici dozvedeli az v nahradnim letadle, je jasny, ze i kdyby v letadle bylo treba 10 kardiologu, zemrel by stejne. Svet se zblaznil...

yarda ( 6. října 2015 10:08 )

Je smutné, když se něco takového stane (nedávno se něco takového stalo i na Ruzyni, tedy na LVHP). ale piloti jsou na podobné události cvičeni a zkoušeni: http://www.planes.cz/cs/article/200357/pameti-stareho-praskare-32-dil

lunatic ( 5. října 2015 20:26 )

Ano,ano -navzdory jinak smutným okolnostem se v tomto případě jednalo o hrubé porušení pracovní kázně!

Zobrazit celou diskusi