Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Moskva kritizuje státní převraty. V OSN navrhuje izolaci „špatných“ zemí

Autor: mb - 
5. října 2015
15:45

Kreml chystá „bič“ na státy, kde došlo ke státnímu převratu. A v OSN proto navrhuje, že by takové země byly „izolovány“. Nejnovější plány Moskvy prozradil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (65) v rozhovoru venezuelským médiím.

„Se členy Rady bezpečnosti OSN chceme projednat přijetí deklarace, která by jasně potvrdila zákaz vměšování cizích států do vnitřních záležitostí jiných zemí a zavedla princip, který se už uplatňuje v Africe a Latinské Americe,“ prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Konkrétně se podle Lavrova jedná o to, že země, ve kterých došlo ke státnímu převratu, nemohou být členy mezinárodního společenství. Tvrdí, že takový způsob změny vlády je nepřijatelný.

Proti Ukrajině?

Podle analytiků slova Lavrova jasně mířila na Ukrajinu, ačkoliv ji ministr zahraničí v této souvislosti výslovně nejmenoval. Takzvaný Majdan, který proběhl v Kyjevě v roce 2014, přivedl k moci proevropskou vládu. Západ mluví o tom, že šlo o spontánní protesty Ukrajinců, Rusko naopak tvrdí, že šlo o státní převrat organizovaný cizími mocnostmi.

Ačkoliv se Rusko často se svým postojem nalézá v Radě bezpečnosti OSN v menšině, Moskva věří v to, že se svým návrhem může uspět. Rezoluci navrhuje kvůli „nezodpovědnému chování některých mocností“.

„Některé státy podléhají pokušení destabilizovat režim zevnitř v případě, že se jim daná vláda nelíbí. Následně dochází k chaosu a násilí a tyto země pak tvrdí, že je s tím nutno něco dělat,“ prohlásil Sergej Lavrov.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi